Konflikt v Gaze nemá víťaza

Médiá v posledných mesiacoch obvykle informovali o počtoch mŕtvych na oboch stranách, pričom ale nezabudli zdôrazniť, že medzi Palestínčanmi, ktorých zomrelo niekoľkonásobne viac, padlo mnoho civilistov. Svet tak vnímal Izrael ako zlého agresora a Palestínčanov ako obete konfliktu. Ponúkame vám sedem zaujímavých faktov, ktoré sa buď zámerne zamlčujú, alebo sa v krátkych správach pre nedostatok priestoru neobjavujú. V čase finalizácie tohto článku došlo k dohode o ukončení bojov po dvoch mesiacoch konfliktu. Hamas utrpel značné straty, no napriek tomu oslavuje víťazstvo. V Izraeli sú z toho mnohí v rozpakoch, hlavne tí, ktorí očakávali jeho úplnú porážku a odzbrojenie. Na to, aký vývoj prinesú najbližšie dni, si budeme musieť počkať. Modliť sa môžeme už dnes.

 

Golda Meirová, zosnulá izraelská premiérka: „Môžeme Arabom odpustiť, že zabíjajú naše deti, no nemôžeme im odpustiť, že nás nútia zabíjať ich deti. Len vtedy dosiahneme mier s Arabmi, keď budú svoje deti milovať viac, ako nenávidieť nás.“

 

1. Izrael definitívne opustil pásmo Gazy v roku 2005 a vládu odovzdal do rúk Mahmúda Abbása, predsedu palestínskej samosprávy a lídra politickej strany Fatáh. V lete roku 2007 však Hamas násilne zvrhol Fatáh, zabil Abbásových mužov,a dosadil svoju vládu..

Odvtedy Hamas nastolil extrémistický a veľmi represívny islamistický režim, umlčal slobodu prejavu, obmedzil práva žien a vyhnal kresťanov. Takmer všetky prostriedky minul na vojenské účely a zabránil tak investíciám do školstva, zdravotníctva a infraštruktúry. Nesie plnú a priamu zodpovednosť za biedu a utrpenie Palestínčanov.

 

2. Hamas nie je legitímny politický subjekt, a ani jeho vláda nad pásmom Gazy nie je zákonná. USA, Európska únia, Egypt, Austrália, Kanada a iné národy ho radia medzi teroristické organizácie. Vojenské možnosti Hamasu sa odhadujú na približne 20 000 ťažko ozbrojených teroristov, tisíce rakiet namierených na Izrael, desiatky tunelov, ktoré vedú na izraelské územia a rozsiahla teroristická infraštruktúra, všetko podporované Iránom.

 

3. Podľa palestínskeho denníka zomrelo pri budovaní teroristických tunelov až 160 palestínskych detí! Rakety Hamasu sú odpaľované z civilných domov, niekedy i proti vôli majiteľov.

 

4. Od polovice júna Hamas strieľal na izraelské územie približne 100 rakiet denne. Neboli namierené na vojenské ciele, ale dopadali na civilné územia. Hovorca Hamasu

Sami Abu-Zuhri jasne deklaroval, že všetci obyvatelia Izraela sú legitímnym cieľom odporu. Len vďaka úspešnému protiraketovému systému sa Izraelu podarilo mnohé zneškodniť.

Hamas používa civilistov ako štíty, čím porušuje ženevské dohovory o vedení vojny. Izraelčania budujú kryty, aby chránili svojich obyvateľov, Hamas v Gaze vybudoval tunely, aby z nich útočil na nevinných Izraelčanov.

 

5. Izrael pri leteckých útokoch vopred varuje obyvateľov Gazy, aby utiekli z civilných objektov, ktoré boli zneužité na vystreľovanie rakiet. Sú zdokumentované prípady, keď pilot hlásil, že v blízkosti cieľa, ktorý mal zničiť, sa nachádzajú deti a vrátil sa na základňu.

 

6. Prípadov, keď Palestínčania nechtiac zabili aj svojich, sa stalo niekoľko.

Izrael denne zásobuje Gazu tonami jedla, paliva a zdravotníckych potrieb. Žiadne izraelské obliehanie Gazy neexistuje.

 

7. Cieľom izraelskej vlády a armády je obnoviť pokoj a bezpečnosť na juhu krajiny. Ideológia Hamasu ho núti k pokračujúcemu odporu. Izrael musí v takejto situácii prejaviť svoju vojenskú presilu a na diplomatickej úrovni nedovoliť, aby bol Hamas odmenený za svoj terorizmus.

 

V Bratislave sa 4. 8. 2014 uskutočnila pokojná manifestácia, ktorej cieľom bolo vyjadriť podporu Izraelu v jeho odhodlaní brániť sa voči ostreľovaniu civilistov z pásma Gazy. Medzi rečníkmi boli izraelský veľvyslanec J. E. Alexander Ben-Zvi, europoslanec Branislav Škripek, bezpečnostný analytik Ivo Samson a pastor kresťanského spoločenstva Milosť Jaroslav Kříž.

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave