Futbalový ošiaľ alebo ako majú kresťania hrať ako o život

Európu zachvátil futbalový ošiaľ. Najlepšie mužstvá privádzajú fanúšikov do vytrženia. Nijakého súpera sa neoplatí podceniť, žiadny zápas nie je vyhraný ani pár minút pred koncom. Presvedčilo sa o tom nejedno mužstvo, keď dobre rozohraný zápas nakoniec prehrali. Neuveriteľné! Kde urobili chybu? Bolo to ich nepozornosťou, či falošným uspokojením, keď si mysleli, že už majú vyhrané?

           Poučenie si môžeme zobrať aj my kresťania. Ježiš povedal: „Bdejte!“ Je zrejmé, že tu nejde o to, že by nám Pán Boh nedoprial dôležitý spánok po ťažkom pracovnom dni. Skôr sa tu jedná o určitú pohotovosť, pripravenosť. Ostražití potrebujeme byť všetci, lebo – ako hovorí jedno príslovie, čert nikdy nespí… Určite ste sa o tom už viackrát presvedčili. Možno práve v situáciách, keď ste si vydýchli a mylne si mysleli, že ste už v skúške obstáli a prešli víťazne cez nejaké ťažšie okolnosti. Zrazu prišiel útok ako blesk z čistého neba. Nečakane a práve preto zdrvujúco. Z tohto dôvodu treba dávať neustále pozor, teda nedávať diablovi žiadne miesto. Ani nášmu telu, ktorému keď popustíme uzdu, tak dokáže s diablom vytvoriť účinnú koalíciu. Biblia nám dáva účinný recept: „Choďte duchom a nevykonáte žiadosti tela.“ Aké jednoduché! No prax potvrdzuje, že s realizáciou môže byť problém. Ten zlý hľadá akúkoľvek chybu – medzeru, ktorou by sa mohol prešmyknúť do našich životov a uštedriť nám nejaký úder.

           Spomínam si na jednu noc počas základnej vojenskej služby. Bol som dozorný roty, zjednodušene povedané, mal som zodpovednosť udržať poriadok nad desiatkami vojakov v jednej budove a zároveň byť v strehu, ak by prišiel nejaký rozkaz. Ten prišiel, ale v najnevhodnejšej chvíli. V tom čase ma zastupoval môj pomocník. Bol to taký zmätkár, čo sa presne hodilo veliteľovi, ktorý ho prišiel v noci osobne „precvičiť“. Vydal rozkaz, aby uviedol jednotku do bojovej pohotovosti. V praxi to znamenalo, že vojak mal zapískať a všetci ostatní mali do pár minút nastúpiť pred budovu. Môj pomocník si priložil píšťalku k ústam, no veliteľ ho zahriakol: „Čo to idete robiť?“ Vojak sa zamyslel, do píšťalky nefúkol a veliteľ ho ďalšími otázkami tak zmiatol, že dotyčný ostal úplne vykoľajený, a jeho otáľanie sme si nakoniec odniesli nesplnením časového limitu všetci.

           Aj satan sa ťa snaží zmiasť. Kdekoľvek nájde neistotu, chytá sa príležitosti. Vyhovuje mu zmätok a slabá koncentrácia. Snaží sa prelomiť našu obranu a vsietiť nám gól, ktorý nás bude ešte dlho mrzieť. Biblia nám však hovorí, že jeho úmysly nie sú pre nás neznáme. V zásade vieme, kto je, čo robí a aké metódy používa. Pozor si však musia dať aj tí, ktorí sa cítia silnejší. Práve tým je adresované varovanie: Ten, kto stojí, nech dáva pozor, aby nepadol. Duchovná prehra je totiž omnoho bolestivejšia ako tá futbalová. Nenahnevajte sa na mňa, ak to trochu preženiem tvrdením, že v športe v podstate o nič nejde – iba o prestíž a peniaze… V duchovnom svete však každá prehra stojí omnoho viac: nielenže stratíme drahocenný čas a premárnime príležitosti, ktoré sa už nemusia nikdy opakovať, ale aj zarmútime Pána a sklameme samých seba.

Nech nám prehry futbalových tímov poslúžia ako výstraha, že potrebujeme bojovať až do konca, byť bdelí v každom čase a pripravení vzoprieť sa zlému. Ak na nás bude „strieľať“ pokušenia a keď nás bude chcieť „kľučkovaním“ obrať, hrajme ako o život! Verím, že potom dopadneme lepšie ako niektoré tímy na majstrovstvách.   

 

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave