Sila Božieho uzdravenia

Evanjelizačné turné s Perom Cedergårdhom

Koncom augusta sme usporiadali veľmi úspešné evanjelizačné turné s Perom Cedergårdhom po týchto slovenských mestách: Komárno, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Topoľčany, Sereď a Bratislava. Okrem misionára Cedergårdha prišiel aj tím bratov z Jeteborgu; diakon zboru Johann, vedúci chvál  jeteborského zboru Johann II., (tak sme ho nazvali pre rozlíšenie od prvého Johanna) a brat Paolo, pôvodom z Brazílie. Myslím si, že zanechali vynikajúci dojem a boli príkladom toho, ako má misijný tím vyzerať. Jedna z návštevníčok z Bratislavy nám po kampani poslala takýto milý mail: „Nedá mi nenapísať vám – že som nadšená z úžasnej služby bratov zo Švédska, ktorí boli v Bratislave minulý víkend. Nielenže slúžili v moci – ale bolo vidno, že sú zbudovaní v charaktere, horiaci pre Božie veci, modlitebníci…, a bolo cítiť jednotu medzi nimi – a v tom je veľká sila!“ Myslím si, že to hovorí za všetko.

Johann II. vynikajúco učil Božie slovo a mal veľmi vnímavého ducha, diakon Johann bol horlivým modlitebníkom a pravým služobníkom, ktorý napĺňal potreby druhých. Brata Paola sme u nás privítali po prvýkrát a boli sme nadšení jeho službou, ktorá bola doslova neopakovateľná. Bolo to najmä počas evanjelizácií na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde vyrozprával svoj životný príbeh o tom, ako vyrastal v chudobe s ďalšími ôsmimi súrodencami, ako ho znevažovali spolužiaci, ako sa vypracoval na majstra Brazílie v džiu-džicu i ako padol do drogovej závislosti a života v pouličnom gangu. Z toho všetkého ho pred deviatimi rokmi vytiahol Ježiš a daroval mu nový život. Jeho nadšenie pre Krista bolo nefalšované a chytľavé. Paolo je už niekoľko rokov súčasťou tímu evanjelistov s názvom „Alpha force“, ktorí svoje svedectvo o obrátení sprevádzajú dramatickým vystúpením „silných mužov“. Dokázal spojiť „trhanie telefónnych zoznamov“ (tri zlepené dohromady) s posolstvom o tom, ako bol cez zástupnú obeť Ježiša Krista roztrhnutý záznam našich hriechov, či prelomenie tehlovej steny s posolstvom o tom, ako Pán zbúral bariéry a prekážky, ktoré nás delili od Boha. Reakcia Bratislavčanov a turistov v piatok a v sobotu večer bola veľmi pozitívna. Stovky ľudí sledovali náš program, ktorého súčasťou bolo aj vystúpenie gospelovej kapely Slovo života i kázeň Pera Cedergårdha s ilustráciou slovenskej zástavy. Keď sme na záver ponúkli možnosť modliť sa, prekvapilo nás množstvo ľudí, ktorí na ňu reagovali. Odhadujeme, že na každom z oboch večerov sme sa kladením rúk modlili približne za 50 ľudí, z ktorých niekoľko prežilo okamžité uzdravenie. Pán Ježiš povedal, že polia sa belejú, len ich žať. Ak vyjdeme k tým, ktorí trpia, nájdeme tam Boží súcit a jeho pomazanie.

Ako Boh konal v slovenských mestách

Celé turné začalo v Komárne, kam sme sa presunuli priamo z letiska. Na zhromaždenie prišlo niekoľko nových ľudí, ktorí po prvýkrát zažili prebudeneckú bohoslužbu. Per Cedergårdh kázal jednoduché, ale pritom mocné posolstvo kríža, ktoré Pán potvrdzoval aj duchovným darom slova poznania a uzdravením chorých. Tu je len niekoľko prípadov uzdravení Božou mocou, ktoré zaznamenala naša redaktorka: Pani Zdenka mala od mladosti problémy s dýchavičnosťou a závratmi, ktoré sa prejavovali pri zvýšenej námahe. So svojím stavom už bola zmierená. Keď však prišlo slovo poznania o jej situácii, pocítila veľké uvoľnenie pri srdci, a padla pod Božou mocou. Potom už cítila len ľahkosť a vďačnosť Bohu za uzdravenie. Pani Eva mala asi pred rokom úraz nosa naštiepila si nosnú prepážku. Odvtedy sa nemohla dobre nadýchnuť a v noci sa často budievala na to, že jej tečie z nosa krv. Aj to zjavil Boží Duch cez slovo poznania. Potvrdila nám, že do desiatich minút pocítila úľavu a mohla sa po dlhšom čase zhlboka nadýchnuť. V tú noc spala konečne pokojne. Ježiš sa dotkol aj ďalšej panej, ktorá mala silné bolesti zubov. Po modlitbe bolesť okamžite ustúpila.


Sereď je mesto, ktoré dlhodobo zápasí s vysokou kriminalitou, a práve preto potrebuje počuť a zažiť plné evanjelium v praxi. Stretli sme sa tam s nádhernými ľuďmi, ktorí boli otvorení pre Božie slovo. Pavol Varga ml., jeden z vedúcich tamojšej skupiny Slova života, píše: „Ľudia boli dotknutí, už pri vstupe do sály bolo cítiť vzrušenie a očakávanie. Na začiatku, po privítaní domácich aj zahraničných hostí, sme strávili čas popretkávaný úžasnými chválami spolu so skupinou Slova života z Bratislavy na slávu Božiu. Cítili sme veľkú prítomnosť Ducha Svätého, ktorý oživil celú atmosféru. Počas Perovej služby prišli slová poznania, ako napríklad: ‘Sú tu ľudia po autonehode s bolesťou nohy’ alebo ‘ľudia s dierou v srdci’ (na čo dopredu vystúpili aj hostia z iných miest, ktorí sa o akcii dozvedeli z internetu), či výzva pre tých, ktorí mali problémy so žalúdkom, krčnou chrbticou alebo potrebovali uzdravenie zranenej duše. Zhromaždenie končilo až okolo 23:15, no napriek tomu prichádzali za pastorom aj zatiaľ nespasení ľudia a hovorili s veľkým nadšením, že konečne videli a zažili realitu cirkvi, realitu Božieho Slova, realitu modlitby. Sme veľmi nadšení a vďační, že Pán má mnoho vyvolených v tomto meste. Sme uspokojení, že Boh naozaj odpovedá a počuje naše modlitby. Sme v strede Božieho plánu, a to nás poháňa do ďalších aktivít pre jeho kráľovstvo.“

 

V Banskej Bystrici prichádzalo na zhromaždenia 120-140 ľudí, viacerí aj preto, lebo pred rokom prijali uzdravenie na podobnom turné. Jeden mladý muž, ktorý sa na zhromaždení po prvýkrát obrátil ku Kristovi, bol aj hneď uzdravený. Chrbtica sa mu napravila so sprievodným dôkazom dorastania nohy. Mário Kubík, vedúci Slova života v Banskej Bystrici, dodáva: „Bolo zjavne vidieť jeho údiv a radosť z Božej moci. Viacerým ľuďom sa napravili chrbtice a aj nohy sa dorovnali. Veľa týchto uzdravení bolo očividných, čo posmelilo ostatných ľudí prísť dopredu po modlitbu za uzdravenie.“

 

V Topoľčanoch sa po dlhšom čase konalo väčšie zhromaždenie, na ktoré pricestovali aj hostia z okolitých miest. Pastor Cedergårdh kázal dôležité posolstvo o odpustení, ktoré otvorilo celú atmosféru pre ďalšie konanie Ducha Svätého. Brat Janko Vimpeľ z Topoľčian hovorí o zhromaždení toto: „Potom dal Per možnosť prísť na modlitbu každému, kto mal nejakú potrebu alebo zdravotný problém. Dopredu vystúpilo veľa ľudí s rozličnými potrebami. Bol tam jeden muž na vozíku, ktorý mal nejaké ochorenie mozgu a bol čiastočne ochrnutý, nemohol sa postaviť a po modlitbe brata Pera a Paola sa postavil a začal s pomocou bratov chodiť, čo predtým nemohol. Pán úžasným spôsobom konal a jednej sestre dorástla noha, ktorú mala kratšiu od detstva asi o 4 cm, osobne ju veľmi dobre poznáme a vieme o tom, že roky krívala a teraz po modlitbe chodila pekne rovno, vďaka Pánovi!“

 

Do Banskej Štiavnice vycestoval aj tím mládeže z Bratislavy a bol veľkým povzbudením pre domácich. Okrem športového dňa sa konali aj dve večerné zhromaždenia. Veľmi požehnanou skúsenosťou z celého výjazdu bola nádherná spolupráca a obetavosť mnohých ľudí z našich zborov. Naším cieľom bolo zvestovať evanjelium Ježiša Krista a zároveň budovať Telo Kristovo. Neboli to len evanjelisti, ktorých si Pán používal, ale aj speváci, hudobníci, technici, vodiči, uvádzači, modlitebníci. Myslím si, že o tom je cirkev; zadarmo sme prijali, zadarmo chceme dávať druhým. Na záverečnom posedení so slúžiacimi sme sa nemohli ubrániť dojatiu. „Hľa, aké dobré a milé je to, keď bratia prebývajú jednomyseľne spolu!… Lebo tam prikázal Hospodin požehnaniu, životu až na veky“ (Ž 133:1,3).

 


 

Pera Cedergårdha azda väčšine čitateľov Víťazného života netreba zvlášť predstavovať. Svojou službou na Slovensku si získal srdcia mnohých. Boh jeho službu potvrdzuje mnohými uzdraveniami, o to vzácnejšie je vidieť v živote tohto Božieho muža pokorného ducha. Napriek tomu, že v živote prešiel aj údoliami, žiari radosťou a nechýba mu ani svojský humor. Biblia náš povzbudzuje, aby sme sa učili od starších viery, aj preto sme bratovi Cedergårdhovi položili niekoľko otázok. Do vašej pozornosti tiež dávame jeho kázeň z 28.8.2011, na tému lenivosti, ktorú si môžete objednať na našom e-shope. Bolo to veľmi zdravé a vyvážené posolstvo, ktoré vás posunie bližšie k Pánovi.

 

Per, tvoja návšteva na Slovensku bola pre nás veľkým požehnaním! Ľudia boli veľmi otvorení prijať modlitbu a moc uzdravenia. Aké dojmy si z tejto kampane odnášaš ty?

Obe návštevy Slovenska, minulý aj tento rok, boli z môjho hľadiska jednoznačne tým najlepším, čo som ako kazateľ kedy zažil! Počas týchto výjazdov som sa sám veľa naučil. Som si plne vedomý toho, že ľudí sa nedotýkajú ani tak moje slová, ale mocná pravda jednoduchej zvesti evanjelia Ježiša Krista. Ľudia na Slovensku majú naozaj hlad po Bohu. Zároveň vidím, že sú plní očakávania, ktoré je kľúčom k uvoľneniu Božej uzdravujúcej moci. Keď sa osobne modlím za ľudí, mám hlboké presvedčenie o tom, že Pán  ich bude uzdravovať. Kampane na Slovensku v rokoch 2010 a 2011 boli pre mňa nesmiernym požehnaním a s veľkou radosťou som slúžil Pánovi aj Slovákom.

 

Často hovoríš, že Slovákov miluješ. Tento rok to bola už tvoja siedma návšteva u nás, a preto si myslím, že nás začínaš spoznávať. Ako by si popísal slovenskú mentalitu a ako k Slovákom pristupovať?

Vaša história jasne ukazuje, že kresťanstvo u vás vždy hralo významnú rolu a aj preto má veľa ľudí aspoň základné znalosti o Bohu. Je preto oveľa ľahšie prinášať vám zvesť o Ježišovi. Našou snahou bolo ukázať, aké jednoduché je nadobudnúť osobný vzťah s Ježišom Kristom. Myslím si, že presne po tom ľudia v skutočnosti túžia. Za tie roky, čo som mal príležitosť k vám cestovať, moja láska k Slovákom iba rástla. Som v takom štádiu, že Slovensko považujem za svoju domovinu a vašu cirkev za svoju domovskú cirkev J. V ktoromkoľvek meste som slúžil, vždy som stretol veľmi otvorených ľudí a nadviazal nové priateľstvá.

 

Pred mnohými rokmi si zo Svätého Písma prijal porozumenie o uzdravujúcej a oslobodzujúcej moci Ježiša Krista. No tvoje prvé pokusy priniesť túto zvesť druhým neboli veľmi úspešné. Čo by si poradil tým, ktorí v tejto oblasti podobne zápasia?

Absolútnou prioritou pre každého z nás je zostávať blízko Ježiša. Iba on je Uzdraviteľ! Jedine on nám môže ukázať ako a kedy slúžiť mocou uzdravenia. Čím viac si uvedomujeme, že Boh miluje každého človeka bez rozdielu, tým ľahšie sa stávame kanálmi pre jeho uzdravujúcu moc. Vlastnou silou nedokážeme „vyprodukovať“ uzdravenie, zázraky sa dejú výlučne mocou Ducha Svätého a jeho pomazaním.

 

Ako vnímaš uzdravenie z teologického hľadiska? Prečo sú niektorí ľudia uzdravení okamžite, zatiaľ čo iní až postupom času?

To je otázka, ktorá by si vyžadovala väčší priestor, no pokúsim sa na ňu odpovedať stručne. Základné porozumenie uzdravenia sa musí vracať ku krížu a k vykúpeniu. Ježiš zaplatil cenu za naše spasenie, ale takisto za naše uzdravenie. „Jeho sinavicou (ranami) sme boli uzdravení!“ je vyhlásenie z 1. Petra 2:24. Apoštol Peter sa pozerá späť na kríž a uznáva plnosť nášho vykúpenia. Cena bola zaplatená, netreba už nič viac pridať alebo urobiť preto, aby sme mohli byť uzdravení. Keď jasne porozumieme tomuto zjaveniu, potom sa za ľudí smelo modlíme v mene Ježiš, stojac na zasľúbeniach, ktoré nám Boh dal vo svojom Slove.

Kedy sa uzdravenie prejaví v plnosti závisí len od Boha. Na tomto evanjelizačnom turné sme videli, ako jedni boli uzdravení okamžite, iní o tom svedčili o deň neskôr a niektorí budú možno musieť počkať ešte nejaký čas. Nevieme presne, čo všetko sa v človeku odohráva a tiež musíme rešpektovať, že každý sme na inej úrovni viery. Veľmi zaujímavé je, a  v ostatnom čase sme toho častejšie svedkami, že veľa neveriacich ľudí prijíma uzdravenie hneď, ako sa za nich pomodlíme. Nemajú osobnú vieru, ale ak prejavia ochotu prijať modlitbu, potom je dôležité, aby za Boží dotyk veril ten, kto sa modlí. Takmer každý z nich je po následnom prejave uzdravenia pripravený prijať Krista. Ale pamätajme na to, že pre nás veriacich je viera kľúčovým faktorom pre uzdravenie, lebo „nechodíme videním (alebo pocitmi), ale vierou.“

 

Je nejaký príbeh či svedectvo, ktoré na teba najviac zapôsobili?

Udialo sa naozaj niekoľko zázrakov a uzdravení a ani by som sa ich neodvážil hodnotiť alebo kategorizovať. Najviac sa ma dotýkalo, ako som pri modlitbách za ľudí vnímal nesmiernu lásku, ktorú k nim cíti Boh. Biblia to nazýva súcitom. Prežívam ho pri službe po celom svete. Niekedy mi Duch Svätý dával slová poznania o situáciách, v ktorých sa ľudia nachádzali; vtedy som s istotou vedel, že všetci, ktorí zareagujú, prijmú uzdravenie. Ďalej na mňa zapôsobili láska a prijatie, ktoré som vnímal od ľudí, s ktorými som sa na Slovensku stretával. Pre mňa je nezabudnuteľným zážitkom prežívať lásku od tých, za ktorých sa modlím.

 

V nedeľu si v bratislavskom zbore kázal o tom, ako si poradiť s lenivosťou. Myslím si, že je to niečo, s čím musia zápasiť predovšetkým kresťania v Európe.

Áno, no netreba zabúdať, že to posolstvo som kázal aj sebe samému J. Myslím si, že každý z nás má akúsi „komfortnú zónu“, v ktorej sa neusilujeme priblížiť sa k Pánovi a prestávame od neho očakávať väčšie veci. Byť učeníkom (anglicky „disciple“, poznámka prekladateľa), znamená aj to, že vo svojich životoch musíme dodržiavať určitú disciplínu. Je teda našou úlohou ostávať v Slove, modlitbe a v živom spoločenstve s naším Pánom a Spasiteľom. Nie je to nič zákonnícke alebo nezvládnuteľné, je to jednoducho spôsob, ako si rozvíjať vzťah s Ježišom, do ktorého sme povolaní (1Kor 1:9). Lenivosť je len jednou z pascí, do ktorej môžeme upadnúť. Je dôležité, aby sme sa neporovnávali s druhými, ale boli úprimní sami pred sebou i pred Pánom. V Starej zmluve musel na oltári horieť oheň neustále; nikdy nesmel vyhasnúť. Podobne aj my musíme v našich životoch roznecovať oheň Ducha Svätého, aby sme dokázali obstáť v skúškach, pokušeniach alebo slabostiach nášho tela.

Otázky kládol Peter Čuřík

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave