Joyce Meyer – Sila myšlienok

Nová kniha – vychádza 15.4. – Joyce Meyer – Sila myšlienok

Joyce Meyer patrí k popredným celosvetovo uznávaným kresťanským autorom. Napísala viac než osemdesiat podnetných kníh a brožúr, z ktorých v slovenčine vyšli: Bojisko v mysli, Revolúcia lásky a Krása miesto popola. Jej rozhlasové a televízne vysielanie Enjoying Everyday Life si získalo veľké množstvo poslucháčov a divákov po celom svete. S manželom Davom majú štyri dospelé deti a žijú v St. Louis v štáte Missouri.

Sila pozitívneho postoja

Istá organizácia raz vypísala odmenu päťsto dolárov za kus za odchyt živých vlkov . Sam a Jed sa nechali zlákať vidinou ľahko zarobených peňazí a vydali sa na dlhú cestu do hôr za zvieratami, ktoré im mali zabezpečiť bohatstvo. Vyčerpaní náročnou cestou zaspali pod holým nebom. Sam sa zobudil uprostred noci a videl, že ich obkľúčila svorka päťdesiatich hladných vlkov s vycerenými zubami a blýskajúcimi sa očami. Nevedeli sa dočkať, kedy sa vrhnú na svoju korisť. Keď si Sam uvedomil, čo sa deje, štuchol do priateľa a nadšene zvolal: „Jered, vstávaj! Sme bohatí!“

Pozitívny postoj ti pomôže vyťažiť z každej situácie to najlepšie a dá ti moc nad okolnosťami, ktoré ťa už viac nebudú ovládať. To určite platilo o Samovi. Kým väčšina ľudí by pri pohľade na svorku vlkov prežívala hrôzu, Sam videl príležitosť, na ktorú čakal. Rozhodni sa byť pozitívnym človekom! Čím pozitívnejší prístup si zvolíš, tým budeš silnejší.

Prvé pravidlo: Aj v ťažkých situáciách si zachovaj správny postoj

Rozhodni sa preň bez ohľadu na to, čo sa bude okolo teba diať. Dôležité je mať toto predsavzatie skôr, než sa ocitneš v nepríjemnej situácii. Ak sa ti to podarí v úspešnom období života, budeš pripravený čeliť ťažkostiam, keď sa naozaj objavia. Zaumieň si, že ak sa v rodine vyskytnú neočakávané výdavky, nebudeš sa sťažovať, že si musíte na istý čas utiahnuť opasky. Namiesto toho skús túto výzvu vnímať ako dobrodružstvo a hľadaj tvorivé spôsoby, ako ušetriť, a pritom si užívať život aj bez zbytočných výdavkov. Neraz som videla, ako Pán Boh pomohol ľuďom, ktorí si v zložitej situácii zachovali kladný postoj. Počula som o manželoch, ktorí mali finančné problémy, ale napriek tomu sa rozhodli byť Bohu vďační a zachovali si pozitívnu myseľ. Muž, nazvime ho John, pracoval v reštaurácii. Jedného dňa, počas obeda, dostal istý zákazník infarkt. John, vďaka výcviku v armáde, ovládal základy prvej pomoci, takže mužovi poskytol umelé dýchanie prv, než na miesto dorazil lekár. Muž bol veľmi bohatý a za záchranu života dal Johnovi šek na 5 000 dolárov. Postoj, aký si manželia udržali aj o finančne náročnom období, otvoril dvere Božiemu zázraku.

História ponúka mnoho príkladov ľudí, keď ľudia s pozitívnym prístupom zmenili problémy na príležitosti. Obzvlášť mám na mysli tých, ktorí vo väzení napísali diela, ktoré ovplyvnili celý svet, napríklad: List Martina Luthera Kinga Jr. z birminghamského väzenia, Cesta pútnika od Johna Bunyana alebo História sveta od sira Waltera Raleigha. Slávny hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven síce nebol doslova uväznený, ale skľučovala ho úplná hluchota a v istej etape svojho života sa veľmi trápil. Práve v tom období však skomponoval svoje najvýznamnejšie symfónie. Títo ľudia mohli kvôli svojim problémom zatrpknúť, ale rozhodli sa vytrvať a vďaka pozitívnym postojom ich životné diela dodnes obohacujú svet.

Nemyslím si, že sa narodili ako optimisti; som presvedčená, že sa museli rozhodnúť a ich správna voľba bola prínosom nielen pre nich, ale pre celý svet. Jednou z najväčších chýb, ktorú môžeš spraviť, je, že si pomyslíš: nemôžem si pomôcť, ale ja nie som ako tamtí pozitívni ľudia. Ak uveríš tomu, že svoje myslenie a postoje nemôžeš zmeniť, prehral si ešte skôr, než si sa o zmenu začal usilovať.

Nech sa ocitneš v akokoľvek zložitej situácii, udrž si správny postoj: bude to omnoho ľahšie, než ho znovu získavať. Vo chvíli, keď začneš cítiť, že s tvojím postojom nie je niečo v poriadku, ihneď sa to snaž napraviť. Nezabudni sa vzoprieť diablovi hneď na začiatku! (pozri 1Pet 5:8-9) Inak povedané, len čo sa ti v mysli začnú rojiť negatívne myšlienky, zastav ich. Nesúhlas s nimi a nepočúvaj nepriateľov hlas. Udrž si svoj pozitívny postoj za každých okolností. Druhou možnosťou je trápiť sa. Vždy si môžeš vybrať: byť nešťastný a pesimistický, alebo optimistický a veselý.

Druhé pravidlo: Zlé časy netrvajú večne

Mnohí ľudia žijúci v zemepisných šírkach, kde sa striedajú štyri ročné obdobia, mi hovorili, ako si užívajú jar, leto, jeseň a zimu. Páči sa im pestrosť, jedinečná krása prírody a možnosti, aké im núka každé obdobie. Biblia tvrdí, že sám Boh mení časy a doby (pozri Dan 2:21). Časy sa menia – to platí pre prírodu, ale aj pre náš život. To znamená, že ťažké obdobie nebude trvať navždy. Niekedy máme dni, týždne, mesiace, ba dokonca aj rok, kedy sa na nás neustále valia problémy, ale každá negatívna skúsenosť sa raz skončí.

Občas sa zdá, že skúšky, ktoré prežívame, trvajú príliš dlho; máme pokušenie sťažovať sa a nechať sa znechutiť. Namiesto toho by sme mali svoje postoje napraviť a prosiť Pána Boha, aby nás prostredníctvom týchto skúšok naučil niečo cenné. Podľa Jakuba 1:2-3 Pán používa skúšky a ťažkosti pre naše dobro. Vždy nás chce požehnávať. Niekedy to robí prostredníctvom nečakaných situácií, ktoré sa nám spočiatku zdajú negatívne. Ak si v nich zachováme správny postoj, zažijeme požehnanie, akým nás Pán Boh túži zahrnúť.

Ak práve teraz prechádzaš zložitým obdobím, chcem ti pripomenúť, že to, zrejme, nie je prvá výzva, ktorej čelíš. Prežil si tú predchádzajúcu (a zrejme si sa z nej niečomu naučil), a zvládneš aj túto. Skúšky sú iba dočasné, lepšie dni sú už na obzore. Udrž si pozitívny postoj a pamätaj na to, že to je len jedno z období života, ktoré určite prejde.

Tretie pravidlo: Počas búrky nerob zásadné rozhodnutia

Život žiadneho z nás sa nepodobá dlhému slnečnému dňu. Všetci z času na čas prechádzame búrkami, ktoré môžu prísť v podobe nečakanej choroby, straty zamestnania, finančnej krízy, manželských nedorozumení, problémov s deťmi alebo iných vypätých situácií. Zažila som mnoho životných búrok: niektoré boli ako krátky letný popoludňajší lejak, iné vyzerali ako najsilnejší hurikán. Zo životných búrok som sa naučila, že netrvajú večne; preto počas nich nemusíme robiť žiadne zásadné rozhodnutia.

Keď búrka prepukne, je dôležité ovládať myseľ a city, pretože v kríze sa nám ľahko vymknú spod kontroly. Zachovajme pokoj a zamerajme svoju pozornosť na to, čo dokážeme. Dôverujme Bohu, že spraví to, na čo naše sily nestačia.

Tak ako pilotovo chybné rozhodnutie spôsobí odklon lietadla z plánovanej trasy, alebo dokonca núdzové pristátie, aj tvoje nesprávne rozhodnutie môže spomaliť cestu k cieľu. Keď nabudúce budeš čeliť nejakej výzve, nechaj najprv odznieť svoje pocity, až potom sa rozhoduj, pretože počas búrky sa tvoje myšlienky správajú ako divoký víchor.

Štvrté pravidlo: Udrž si spojenie s „riadiacou vežou“

Letoví dispečeri sú jedinými ľuďmi na zemi, ktorí vidia celkový obraz toho, čo sa deje na oblohe. Majú právomoc prikázať pilotom, aby spomalili, alebo zrýchlili, leteli vyššie, alebo nižšie, pomáhajú im vyhýbať sa búrkam a bezpečne doletieť do cieľa. Podľa Národnej asociácie letových dispečerov sa v Spojených štátoch denne vybaví 87 000 letov a 64 mil. vzlietnutí a pristátí ročne. Je pozoruhodné, že dispečeri sa nevenujú iba komerčným letom, ale riadia aj súkromnú, vojenskú i nákladnú dopravu, ba dokonca aj leteckú taxi službu. Ak by sa na letiskových monitoroch mali zobraziť všetky lety, ktoré dispečeri práve navigujú, potrebovali by sme na to 460 obrazoviek. Kvôli veľkému počtu vzlietnutí a pristátí, ktoré sa denne uskutočňujú, piloti musia udržiavať spojenie s riadiacou vežou, aby lietali bezpečne a načas.

Podobne, aj ty aj ja potrebujeme spojenie s Pánom Bohom, pretože jedine on vidí celkový obraz našich životov a dokáže ich správne riadiť. Dohliada na to, aby sa všetko konalo v správnom čase a primeranou rýchlosťou. Pomáha nám bezpečne doraziť do cieľa, ktorý pre nás naplánoval.

Ak chceme ostať v spojení s Pánom a udržať si správne postoje, komunikácia s ním sa musí stať prioritou nášho denného harmonogramu. On nás prevedie každou etapou života a pomôže nájsť cestu aj v hmlistých dňoch, keď nevidíme ani na krok. Chcem ti povedať, že je nevyhnutné, aby si s ním komunikoval čo najčastejšie, a to v modlitbe, pri čítaní Božieho slova a v modlitbe chvál. Buď si vedomý toho, že je s tebou a neustále ťa vedie.

Piate pravidlo: Dívaj sa na veci také, aké sú

Keď máme na udalosti skreslený pohľad, aj nepatrný problém sa javí ako neprekonateľná kríza, a naopak, závažná situácia sa zdá bezvýznamnou. Obe tendencie – preháňanie alebo podceňovanie – môžu spôsobiť ťažkosti, preto musíme veci vidieť také, aké sú.

Poznám istého muža, ktorý dlhý čas ľuďom dokazoval, že má vždy pravdu. Často sa hádal a rozčuľoval, až nakoniec stratil všetkých priateľov. Po niekoľkých rokoch som si všimla, že sa v tomto smere zmenil: ak mal niekto odlišný názor, nepustil sa s ním hneď do hádky, ani nerobil veci po svojom za každú cenu. Opýtala som sa ho, čo spôsobilo tento obrat. „Zistil som, že nie je až také dôležité mať vždy pravdu,“ odvetil. Keď sa na to pozrel v pravom svetle, uvedomil si, že nestojí za to, aby zažíval toľko nepokoja.

Dívaj sa na život ako na celok a nezameriavaj sa iba na to, čo ti vadí. Ak sa problémami príliš zaoberáme, zdajú sa nám väčšie, než v skutočnosti sú. Ak sa ocitneš v situácii, ktorá ťa bude rozčuľovať, nájdi si čas na to, aby si si vedome vybavil v mysli všetky dobré situácie, z ktorých si mal radosť. To isté robil kráľ Dávid, keď trpel depresiami, pretože mu to pomáhalo vnímať situáciu, aká naozaj bola.

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave