Stormie Omartian – Moc manželkiných modlitieb

Väčšina manželstiev pociťuje potrebu prehĺbenia svojho vzťahu, ale ako na to? Stormie Omartian prináša osviežujúci pohľad na moc modlitby, ktorá je korením partnerského vzťahu. Stormie, matka troch dospelých detí, okrem príkladov z vlastného života ponúka jednoduché modlitby a biblické verše, ktoré inšpirujú a povzbudzujú ženy, aby dôverovali nádherným Božím zasľúbeniam o uzdravení a obnovení svojho manželstva
Táto kniha je už v predaji. Viac sa o nej dozviete aj na strane 2.

Vytváranie domova
V manželstve budete vždy zodpovedná za dve oblasti: domov a deti. Aj keby ste boli jediným pracujúcim členom domácnosti a váš manžel by bol doma s deťmi, stále bude vašou úlohou dozerať na to, aby váš domov bol útočišťom a zdrojom pokoja, prijatia, lásky a odpočinku pre všetkých členov rodiny. Navyše sa od vás očakáva, že budete sexuálne atraktívna, vynikajúca kuchárka a skvelá mama, prekypujúca duchovnou, fyzickou a emocionálnou vitalitou. Väčšina žien má pocit, že je to nad ich sily. Dobrou správou však je, že to nemusíte zvládať samy, ale môžete sa spoliehať na Božiu pomoc.

Proste Pána, aby vám ukázal, ako zo svojho domova vytvoriť bezpečný prístav, v ktorom sa budujú rodinné vzťahy prostredníctvom zdravej a kreatívnej komunikácie. Modlite sa za to, aby vám Boh pomáhal udržiavať v dome poriadok, oprať a vyžehliť bielizeň, postarať sa o plnú chladničku a ustlané postele. To sú bežné veci, za ktoré vám manžel zrejme nebude ďakovať každý deň (a možno nikdy), ale určite si hneď všimne, keď nebudú spravené. Môj manžel sa do komory nepozerá každý deň, či tam máme náhradné žiarovky alebo baterky. Ale ak sa  pozrie, chce, aby tam boli. Rovnako očakáva, že keď sa večer vráti z práce, nájde v kuchyni chlieb alebo pečivo. Snažím sa, aby som tieto potreby naplnila. Prosím Pána Boha, aby mi pomáhal udržiavať domácnosť takým spôsobom, aby sa môj manžel vracal domov s radosťou. Na to nepotrebujete drahý nábytok a bytového dizajnéra. Prvý dom som vymaľovala sama a zariadila ho už používaným nábytkom z výpredaja. Chcelo to len štipku fantázie, trochu práce a dom bol zakrátko veľmi útulný.

Ak chcete dom premeniť na domov, musíte svojmu manželovi dovoliť byť hlavou, aby ste sa vy mohli stať srdcom. Byť oboma naraz je príliš namáhavé. Boh ustanovil manžela za hlavu rodiny, a to bez ohľadu na to, či si to zaslúži, alebo či má na to schopnosti. Taký je Boží poriadok. Neznamená to, že jedna úloha je dôležitejšia než druhá; obe majú spolupracovať. Ak sa váš manžel má stať hlavou, musíte mu prenechať vedenie. Vašou úlohou je urobiť všetko pre to, aby ste boli srdcom domova, hoci by ste boli jedinou zárobkovo činnou osobou v domácnosti. Ak tento poriadok nerešpektujeme, vedie to k neustálemu napätiu a sporom.

Nechcem tým povedať, že žena nemôže pracovať a muž sa starať o domácnosť. Podstatou je, aby manželia prijali svoje úlohy srdca a hlavy. Zakaždým, keď ma tlačil termín odovzdania niektorej z mojich kníh, Michael sa staral o domácnosť a deti, kým ja som písala. Nijako to neohrozilo jeho vedúcu úlohu v rodine, ani mňa to neviedlo k tomu, aby som si nárokovala jeho postavenie. Jednoducho povedané, pomohol mi. Inokedy boli chvíle, keď si potreboval oddýchnuť, tak som do práce chodila ja. To bola zas moja pomoc jemu. Vo väčšine manželstiev ide o krehkú rovnováhu, preto je dôležité modliť sa za harmóniu medzi postavením hlavy a srdca.

Udržovanie poriadku v domácnosti nemusí byť dokonalé, ale nemali by sme ho zanedbávať. Ak obaja manželia pracujú, mali by si domáce práce rozdeliť. Ak to manžel odmieta, zaplaťte si výpomoc – to je lacnejšie ako rozvod, chodenie k terapeutom či lekárom, alebo pohreb.

Všetko, čo som povedala o domácnosti, platí rovnako pre vaše telo, dušu i ducha. Aj oni si vyžadujú starostlivosť. Raz som počúvala rozhlasovú reláciu, v ktorej známy psychológ radil poslucháčom. Zavolala tam žena, ktorá sa sťažovala, že manžel jej vyčíta, že už nie je atraktívna. Psychológ sa jej opýtal: „Čo robíte pre to, aby ste boli príťažlivá?“ Žena nedokázala odpovedať. Chcem tým poukázať na to, že príťažlivými sa nestaneme bez vlastného pričinenia. Dokonca aj tie najpôvabnejšie ženy na svete musia venovať veľa pozornosti udržovaniu svojej krásy. Kráľovná Ester bola jednou z najkrajších žien v krajine, a predsa ju 12 mesiacov skrášľovali, kým ju predstavili kráľovi. 
Každá z nás si musí položiť otázku: „Čo robím pre to, aby som bola pre svojho manžela príťažlivá?“ Dbám o svoju hygienu? Udržujem sa v dobrej kondícii pravidelným cvičením? Stravujem sa zdravo, aby som si udržala silu a vitalitu? Obliekam sa príťažlivo? A čo je najdôležitejšie: trávim s Pánom každý deň v modlitbe? Garantujem vám, že čím viac času strávite s Pánom, tým viac budete žiariť. „Ľúbeznosť je klam a krása márnosť; žena, ktorá sa bojí Hospodina, tá bude chválená“ (Pr 31:30, Roh. pr.).

Nemôžete si dovoliť neinvestovať do seba, svojho zdravia a budúcnosti. Modlite sa za to, aby vám Boh ukázal kroky, ktoré máte podstúpiť a dal vám silu realizovať ich. Pozvite Ducha Svätého, aby prebýval vo vás a vo vašej rodine.

 

Vzdať sa vlastných očakávaní

Krátko po svadbe mi raz manžel zavolal z práce, aby som mu na večeru pripravila niečo z kuracieho mäsa. Išla som do obchodu nakúpiť a všetko som pripravila tak, ako si prial. Keď vošiel do domu, stroho povedal: „Nemám chuť na kuracinu, dal by som si rebierko.“ Nemusím azda vysvetľovať, čo sa mi prehnalo hlavou. Nebol to ojedinelý prípad; stávalo sa to veľmi často. Michael veľakrát sľúbil, že bude večerať doma, a len čo som dovarila, zavolal, že ešte zostane v práci a pôjde sa navečerať s kolegami. Zistila som, že sa neoplatí urážať sa a ostávať o hlade, pretože to situáciu ešte zhoršuje. Michael sa bránil, lebo mal pocit, že ho nechápem. Uvedomila som si, že pre oboch bude lepšie, ak svoje očakávania zmením. Odvtedy pripravujem večeru iba pre seba a deti. Ak sa Michaelovi podarí k nám pridať, je to príjemné prekvapenie. Ak nie, dokážem sa s tým zmieriť.

Naučila som sa, že ak sa prihodí niečo, z čoho som sklamaná, najlepšie je zamerať sa na manželove dobré vlastnosti: pomáha mi s domácimi prácami a varením; je verný a nemám dôvod o tom pochybovať; je veriaci a chodí na bohoslužby, číta si Bibliu, modlí sa a má vysoké morálne zásady; miluje mňa aj deti; svoje talenty používa na Božiu slávu a je štedrý. Tak si uvedomujem, že by to mohlo byť omnoho horšie, preto sa už nesťažujem, ak na večeru nepríde.

Ak by som mala dať nejakú radu mladomanželke, upozornila by som ju, aby do manželstva nevstupovala s dlhým zoznamom očakávaní, pretože bude sklamaná, ak ich manžel nenaplní. Určite sa však pred svadbou treba dohodnúť na základných pravidlách, akými sú vernosť, finančná podpora, čestnosť, láskavosť, morálne zásady, fyzická a emocionálna láska. Ak tieto potreby nie sú naplnené, požiadajte o ne. Ak ich nedostanete ani potom, začnite sa modliť.

Musíte si uvedomiť, že manžel nemôže uspokojiť všetky vaše potreby. Ak budete od neho očakávať, aby naplnil každý váš sen, bude sa cítiť pod tlakom. Namiesto toho v modlitbe predložte svoje potreby Bohu a ich naplnenie hľadajte uňho. Dopúšťame sa veľkej chyby, ak sa svojich manželov pokúšame kontrolovať tým, že ich zasýpame svojimi požiadavkami, a potom sme sklamané, ak ich nenaplnia. Najväčšie problémy v našom manželstve nastali vtedy, keď sa moje očakávania a predstavy o Michaelovi dostali do konfliktu s realitou.

Nemajte prehnané očakávania. Zmeny, ktoré chcete docieliť u svojho manžela, alebo o ktoré sa pokúša on sám, aby vás uspokojil, sú odsúdené na neúspech a obom vám prinesú len sklamanie. Radšej proste Pána, aby urobil všetky potrebné zmeny. Jemu sa to určite podarí, pretože „všetko, čo činí Boh, trvá naveky; nič k tomu pridať nemožno a nič nemožno z toho ubrať“ (Kaz 3:14, Ev. pr.). Prijmite svojho manžela takého, aký je a modlite sa za jeho duchovný rast. Ak sa dostavia zmeny, budú trvalé, pretože pôjde o Boží zásah. „Len očakávaj mlčky, moja duša, na Boha, lebo od neho je moje očakávanie“ (Ž 62:5, Ev. pr.). Vaše najväčšie očakávania musia smerovať k Pánovi, nie k manželovi.

 

Modlitba

Pane, pomôž mi byť dobrou manželkou! Uvedomujem si, že bez tvojej pomoci to nedokážem. Odovzdávam ti svoju sebeckosť, netrpezlivosť a podráždenosť, aby si ich mohol premeniť na láskavosť, trpezlivosť a vytrvalosť. Vezmi si moje staré zlozvyky, spôsoby myslenia, automatické reakcie a obranné postoje a sprav zo mňa trpezlivú, láskavú, dobrú, vernú a nežnú manželku, ktorá sa dokáže ovládať. Zrúcaj kamenné hradby, ktoré obklopujú moje srdce a naplň ho svojou láskou, pokojom a radosťou (Gal 5:22-23). Nedokážem sa zmeniť z vlastných síl – potrebujem tvoju moc.

Ukáž mi hriechy, ktorými zraňujem svojho manžela. Vyznávam, že boli chvíle, keď som mu neprejavovala lásku a úctu, hnevala som sa naňho a nechcela mu odpustiť. Pomôž mi odložiť zranenia, hnev a sklamanie, ktoré cítim a daj mi silu odpustiť mu tak, ako ty odpúšťaš – úplne. Použi ma ako nástroj zmierenia, pokoja a uzdravenia nášho manželstva. Nauč nás správne spolu komunikovať a zachráň nás pred odcudzením, po ktorom často nasleduje rozvod.

Sprav zo mňa spoločníčku, pomocníčku, priateľku a oporu môjho manžela. Pomôž mi vytvoriť pokojný a bezpečný domov, kam sa bude vždy rád vracať. Nauč ma starať sa o seba a byť preňho príťažlivou. Daj, aby som sa stala kreatívnou a sebavedomou ženou, na ktorú bude hrdý.

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave