Aj slepý môže dôjsť do cieľa

Dr. Leafová tvrdí, že ľudský mozog rastie osemnásť rokov, ale dospieva celý život. Joyce Meyer vo svojej najnovšej knihe, ktorá v týchto dňoch vychádza, to ďalej rozvíja takto: „Zatiaľ čo sa všetky orgány tela úplne vyformujú ešte pred narodením a postupne sa už len zväčšujú, mozog na svoj rast potrebuje celých osemnásť rokov. Keď sa sformuje, neustále dozrieva až do smrti. Z toho vyplýva, že mozog sa stále vyvíja, a to bez ohľadu na vek, čo je úžasná správa: nemusíš byť už väznený v starých alebo nesprávnych vzorcoch myslenia: mozog dospieva rovnako ako myslenie.“

To je fantastické zistenie aj pre tých z nás, ktorí sme už dovŕšili štyridsiatku. Naša myseľ ešte vôbec nie je na zahodenie. Môžeme ju trénovať, cvičiť, napĺňať informáciami. To by však bolo málo. Kresťanstvo je predsa určite viac ako nejaké bifľovanie veršov. Je o vzťahu s Bohom a o neustálej zmene zmýšľania. Koniec koncov, slovo pokánie, znamená v origináli práve zmenu zmýšľania.

Je až neuveriteľné, ako sa ľudia stotožnia s pocitom, že sú už starí. Zbadajú prvé vrásky, šediny na hlave, pocítia jarnú únavu, nechuť, a už snívajú o dôchodku. Zapamätaj si, že nepatríš do starého železa! Stále môžeš byť užitočný. Ver Bohu za dobrú mentálnu i fyzickú kondíciu, aby si mohol naplniť svoje povolanie.

Vždy ma udivuje, keď na bežeckých pretekoch zbadám päťdesiatnikov a šesťdesiatnikov, ktorí majú také svižné tempo, že mám čo robiť, aby som ich predbehol (a niektorých ani nepredbehnem…). Boh nechce, aby si sa poddával okolnostiam, aby si klesal na mysli. Dokonca, aj keď sa tvoja situácia nemení, môžeš byť šťastný a plný viery. Na posledných pretekoch som obdivoval jednu slepú mladú ženu, ktorá prebehla celých desať kilometrov. Musím podotknúť, že sa nebežalo len po rovine, ale trať viedla aj pomerne strmo hore a dole vinohradmi po kameňoch. Toto dievča však za pomoci niekoho, kto ju viedol, prekonalo aj takýto problém. Ani ty sa nevzdávaj vo svojich skúškach života. V istých situáciách si pripadáš ako slepý, ale vedz, že máš vždy pri sebe Ježiša, ktorý ťa vedie! Ak sa ho budeš držať, určite dôjdeš do cieľa.

 

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave