Joyce Meyer – Ja a moje veľké ústa

Joyce Meyer sa stala obľúbenou spisovateľkou na Slovensku. Jej dve najnovšie knihy z nášho vydavateľstva – Sila myšlienok a Ako zvládať svoje emócie, si našli svojich priaznivcov medzi kresťanmi rôznych vierovyznaní.

 

Všade naokolo stretávame negatívne naladených ľudí. Veriaci niekedy nie sú výnimkou. To by sa ale malo zmeniť. Slová majú obrovskú moc a veľmi na nás vplývajú, viac než si pripúšťame. Chceme vidieť veriacich plných viery, očakávania a vyznávajúcich Božie slovo. Aj preto sme vydali „Ja a moje veľké ústa“. Veríme, že sa vám bude kniha páčiť. Prinášame vám ukážku z jednej kapitoly.

 

„Hovorím vám však, že v deň súdu sa ľudia budú zodpovedať za každé prázdne slovo, ktoré vyrieknu“ (Mat 12:36, Ekum. pr.).

 

Pán Ježiš učil, že jedného dňa sa všetci budeme zodpovedať za svoje slová. Prečo? Pretože slová sú nositeľmi moci – tvorivej, alebo ničivej.

Príslovia 18:21 hovoria, že život a smrť sú v područí jazyka. Z toho jasne vyplýva, že slová majú veľkú moc a moc sa vždy spája so zodpovednosťou.

Ľudia často túžia po moci, s ktorou by sa mohli zahrávať; nie však po moci, za ktorú treba niesť zodpovednosť – a práve tú od nás Pán Boh žiada.

Pán nám dal schopnosť hovoriť a očakáva, že s mocou, ktorú slová majú, budeme zaobchádzať zodpovedne.

 

Slová sú nositeľmi moci!

Verím, že ak si uvedomíme, akú moc majú slová a že Pán Boh chce, aby sme ich používali zodpovedne, budeme opatrnejší v tom, čo vyslovíme.

Niekedy hovoríme absurdné veci. Keby nám na opasok pripevnili diktafón a počas týždňa nahrávali všetko, čo povieme, rýchlo by sme pochopili, prečo sme sa dostali do problémov a prečo sa isté veci nemenia, hoci Pán Boh chce, aby sme v nich víťazili.

Nahrávka by zachytila pochybnosti, nevieru, šomranie, strach, nespokojnosť a mnoho negatívnych tvrdení, ale takmer žiadne proroctvá o slávnej budúcnosti. Objavili by sa aj takéto vyjadrenia:

„Môj syn sa snáď nikdy nezmení! Čím viac sa modlím, tým je horší.“

„Naše manželstvo jednoducho nefunguje. Už to dlhšie nevydržím. Ak to spraví ešte raz, zbalím si kufre a odídem. A ak to nepomôže, podám žiadosť o rozvod.“

„Vždy, keď niečo ušetrím, dovalí sa nejaká katastrofa a ja som zasa na mizine.“

„Nedokážem počuť Boží hlas. Pán ku mne asi nehovorí.“

„Nikto ma nemá rád. Asi som stvorená na to, aby som žila sama.“

 

Z úst nám vychádzajú negatívne výroky, ale zároveň tvrdíme, že veríme, že Pán Boh zmení naše deti, či manželstvo, že nás finančne požehná alebo pomôže nájsť partnera.

Uvediem vlastný príklad absurdností, ktoré hovoríme, keď sme v strese. Raz večer som sa doma snažila niečo nájsť, ale nedarilo sa mi to. Okrem toho ma každú chvíľu niektoré z detí prosilo o pomoc. Cítila som, že tlak v mojom vnútri sa stupňuje. Vieš, že keď si nervózny, ústa to dajú patrične najavo. V hneve som zvolala: „Ja sa z tohto domu asi raz zbláznim! Nikdy tu nemôžem nič nájsť!“

V tej chvíli ma Pán Boh upozornil na to, čo som povedala. Usvedčil ma z toho, že som klamala, pretože v dome vždy nájdem to, čo hľadám. Ak sa mi to raz nepodarí, to ešte neznamená, že je to vždy tak.

Všetci máme tendenciu zveličovať, keď sa cítime pod tlakom. Nafukujeme veci do obludných rozmerov a všetko sa zrazu zdá omnoho horšie, než v skutočnosti je. Ľahkovážne slová, ktoré vyslovíme pod tlakom okolností, sa nám môžu zdať nepodstatné, ale v duchovnom svete majú moc.

Pán mi ešte povedal: „Joyce, klamala si nielen v tom, že nič nemôžeš nájsť, ale aj v tom, že sa z toho zblázniš. Tvoj dom ťa neprivedie do šialenstva. Ak to však neprestaneš hovoriť, môže sa tak stať.“

Ak sa niekto takto často vyjadruje a u jeho predkov sa vyskytla nejaká psychická choroba, zlý môže takéto slová použiť ako vstupnú bránu a škodiť mu.

 

Všimol si si, že ľudia sa často negatívne vyjadrujú o svojom psychickom stave?

„Mňa asi porazí.“

„Ja sa z toho raz zbláznim.“

„Mám pocit, že z toho zošaliem.“

„Ustavične na niečo zabúdam.“

„Asi mám Alzheimera, nič si nedokážem zapamätať.“

„Ak to takto pôjde ďalej, určite sa psychicky zrútim.“

„Som taký hlúpy!“

 

Raz sme s Davom hrali golf s mužom, ktorý sa v priebehu niekoľkých hodín označil za „blbca“ viac než 10-krát. Pomyslela som si: „Pane, keby ste vedeli, že preklínate sám seba, okamžite by ste s tým prestali.“

Ak budeš mať niekedy pocit, že s tvojou mysľou nie je čosi v poriadku, modli sa za to a vyhlasuj dobré veci o svojich psychických schopnostiach, aby tvoja budúcnosť bola iná než minulosť.

Väčšina ľudí marí svoje modlitby tým, že krátko nato, ako ich vysloví, popiera ich negatívnymi slovami.

 

Vyhlasuj život, nie smrť!

„Duch oživuje, telo nič neosoží! Slová, ktoré som vám povedal, sú Duch a život“ (Ján 6:63, Ekum. pr.).

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave