Stomrie Omartian – Moc modlitby ženy

Keď sme pripravovali na vydanie prvú knihu od Stormie v slovenskom jazyku, netušili sme, že záujem o jej knihy bude taký obrovský, nepredpokladali sme, že to prekoná všetky naše doterajšie bestsellery. Odvtedy sme museli robiť niekoľko dotlačí Moc manželkiných modlitieb, Moc manželových modlitiebMoc modlitby rodiča. Zvažovali sme, či pokračovať v tejto sérii, ale kniha Moc modlitby ženy nás presvedčila, že stojí za vydanie. Dôraz v nej nie je na modlitby príhovoru, ale je zameraná na náš vlastný vzťah s Pánom, ktorý je kľúčový pre nás i pre všetko čo robíme pre Pána. Preto by si túto knihu mala prečítať každá žena, nech už stojí v akejkoľvek službe. Ďalšie podrobnosti nájdete na strane č.2, na tejto dvojstrane vám prinášame úryvok z prvej kapitoly.

 

Pane, pritiahni ma bližšie k sebe!

               Predtým, než som spoznala Pána, aktívne som sa zapájala do rozličných okultných praktík, východných náboženstiev a New Age. V tom všetkom som hľadala Boha a zmysel života. Dúfala som, že mi to pomôže zbaviť sa emocionálnej bolesti, strachu a depresie, ktoré som od detstva prežívala. Verila som, že Boh existuje a že keď budem dosť dobrá a dostanem sa k nemu bližšie, čosi sa z jeho veľkosti na mňa „nalepí“ a budem sa mať lepšie.

               To sa mi, samozrejme, vôbec nedarilo, pretože bohovia, ktorých som nasledovala, boli vzdialení, chladní a necitliví – presne ako moja matka, ktorá bola navyše ešte aj krutá, naháňala mi strach a zneužívala ma. Až neskôr sa zistilo, že bola duševne chorá. Odpustila som jej všetko utrpenie, ktoré mi spôsobila, ale bolestivé spomienky sa na mňa valili ako lavína, z ktorej som nedokázala vyviaznuť a pomýšľala som na samovraždu.

               V najväčšom zúfalstve som spoznala Boha a prijala Ježiša za Spasiteľa. Vo veku 28 rokov som nastúpila na cestu vyslobodenia, uzdravenia a obnovy. Nikdy predtým som sa neodvážila ani snívať o tom, že by to bolo možné.

                Odvtedy, čo som prijala Pána a začala vidieť jeho pôsobenie vo svojom živote, uvedomila som si spoločnú črtu náboženstiev, do ktorých som sa kedysi zamotala. Všetky mali spoločné jedno: bezmocnosť svojich bohov spasiť a zmeniť ľudské životy. Iba Boh, ktorého opisuje Biblia, to dokázal. On je jediný, pravý a živý Boh. A keď ho nájdeme a prijmeme, jeho Duch nás naplní a bude v nás prebývať. Jeho mocou sa zmení nielen naše vnútro, ale aj životné okolnosti.

               Naučila som sa aj to, že on je Boh, ktorého možno nájsť a spoznať. Je Bohom, ktorý chce byť blízko pri nás. Preto sa nazval Emanuel, čo znamená „Boh s nami“. Keď sa k nemu priblížime, on sa priblíži k nám (Jak 4:8).

               Keby sme sa mohli osobne rozprávať a ty by si mi povedala, že si prijala Pána, odvetila by som ti, že odpoveď na všetky svoje potreby už máš v srdci. Duch Svätý je totiž v tebe: bude ťa viesť a naučí ťa všetko, čo potrebuješ vedieť. Ak sa vzdáš úsilia sama zmeniť okolnosti a necháš to naňho, v správnom čase sa dočkáš zmeny, o akej sa ti ani nesnívalo.

               Nejde o to, aby sme sa snažili byť dobré, a tak si zaslúžili Božiu pozornosť, ale aby sme Božej dobrote dali dostatok miesta vo svojom srdci. Priblížime sa k Bohu a budeme cítiť, ako sa on približuje k nám. Ak budeme mať s ním intímny vzťah, naplno sa v nás prejaví jeho moc a pôsobenie.

 

Viem, čo potrebuješ

                Posledné tri roky som cestovala naprieč Spojenými štátmi a prednášala rôznym skupinám žien. Takmer v každej z nich som urobila malý prieskum pre knihu Moc manželových modlitieb, ktorú som v tom čase písala. Chcela som zistiť, aké modlitebné potreby ženy majú. Ich odpovede ma neprekvapili, ale žasla som nad tým, že boli úplne zhodné. Najdôležitejšia potreba, akú ženy v dotazníku vyjadrili, bola, že chcú duchovne rásť a mať hlboký a pevný vzťah s Pánom, ktorý do ich života prinesie zmenu. Nakoniec som s dotazníkmi skončila, pretože výsledky boli všade rovnaké. Pochopila som, čo ženy potrebujú!

                Verím, že rovnako ako ja a mnoho ďalších žien, aj ty túžiš po hlbokom, intímnom a láskyplnom vzťahu s Bohom. Keby to tak nebolo, nečítala by si túto knihu. Potrebuješ intimitu, vzťah a uistenie, že si dobrá a milovaná. Iba Boh ti to všetko dokáže dať. Iba dôverný vzťah s ním naplní tvoje najhlbšie túžby. Žiadna osoba neprenikne do tvojho srdca tak hlboko ako Boh. Nikto ťa nebude poznať a milovať tak ako on. Tú neuhasiteľnú túžbu po niečom veľkom, a na druhej strane prázdnotu, ktorú cítiš bez neho, môže uspokojiť iba on. Túžby, osamelosť a prázdnota, ktoré cítime, sú signály, že Boha potrebujeme. Vzťah s Pánom, ktorý chceme dosiahnuť a bez ktorého nemôžeme žiť, nevznikne len tak. Musíme ho neustále hľadať, modliť sa zaň, živiť ho a nadovšetko si ho vážiť.

Päť znakov povrchného vzťahu s Bohom:

  1. Ak Pána nasleduješ iba kvôli tomu, čo od neho môžeš získať.
    Keď ho však miluješ natoľko, že sa ho pýtaš, čo môžeš pre neho urobiť, váš vzťah sa prehlbuje.
  2. Ak sa modlíš iba v ťažkých chvíľach, alebo keď niečo potrebuješ.
    Keď sa však modlíš, pretože si rada v jeho prítomnosti, tvoj vzťah s ním zapúšťa hlbšie korene.
  3. Ak sa na Boha hneváš, alebo si z neho sklamaná, pretože nerobí to, čo by si chcela.
    Keď Pána dokážeš chváliť bez ohľadu na to, čo sa v tvojom živote deje, tvoj vzťah s ním sa upevňuje.Ak miluješ Boha iba kvôli tomu, čo robí.
  4. Keď ho miluješ a vážiš si ho kvôli tomu, kým je, tvoj vzťah s ním sa prehlbuje.
  5. Ak si myslíš, že musíš žobrať, alebo na Boha naliehať, aby odpovedal na tvoje modlitby.
    Keď mu veríš, že odpovie na prosby, ktoré sú v súlade s jeho vôľou, tvoj vzťah s ním sa upevňuje.

 

Byť osamote s Bohom

Ak nebudeme tráviť čas osamote s Pánom Bohom, nikdy ho nespoznáme a nevytvoríme si s ním intímny vzťah. V týchto dôverných chvíľach prijímame občerstvenie, posilu a povzbudenie, život vidíme Božím pohľadom a zisťujeme, na čom skutočne záleží, spoznávame toho, ktorému patríme a dôverujeme.

               Pán Boh nám chce toho veľa povedať. Ak sa však nedokážeš odtrhnúť od svojich povinností a stráviť s ním čas v tichu a samote, nebudeš počuť jeho hlas. Aj Pán Ježiš trávil veľa času osamote s Otcom. O čo skôr to potrebujeme my!

               Viem, že nájsť si čas na modlitbu je ťažké, a to obzvlášť vtedy, keď si to neželá nepriateľ tvojej duše. Ak sa to však stane tvojou prioritou a vyhradíš si na to konkrétny čas, odpovede na svoje modlitby uvidíš tak ako nikdy predtým. Možno ti pomôže, ak si svoje stretnutie s Bohom naplánuješ na presný termín.

               Uvedom si, že ak si sa doteraz nemodlievala, zo dňa na deň sa to nezmení. Na to, aby sa obrovský parník tvojho života pootočil a nabral nový smer, je potrebný určitý čas. Veľká loď nezmení smer ihneď, len čo otočíš kormidlom. Na začiatku sa ti možno bude zdať, že nedošlo k žiadnej zmene. Modlitba dokáže obrátiť náš život naruby, ale zvyčajne sa to nestane vo chvíli, keď vyslovíme prvé slová. Nevzdávaj sa. Čoskoro pôjdeš „plnou parou vpred“ novým smerom. Ľudia sa často vzdávajú skôr, než dostanú odpoveď na svoju modlitbu. Nezabudni, že nie sme na výletnej plavbe po zálive, ale na celoživotnej plavbe do vzdialeného prístavu. Vzdať sa neprichádza do úvahy.

 

Modlitba má moc

               Nezáleží na tom, koľko máš rokov, aký je tvoj rodinný stav, alebo ako dlho si veriaca. Si žena, preto je táto kniha určená práve tebe. Už vyše tridsať rokov verne nasledujem Pána a za ten čas som sa od neho nikdy nevzdialila; no aj napriek tomu si uvedomujem, že túto knihu potrebujem aj ja. V skutočnosti som ju písala pre nás obe – pre teba aj pre seba. A to preto, že som práve taká ako ty. Často mávam pocit, že život nie je ľahký a jednoduchý – ba práve naopak: veľakrát sa podobá silnému horúcemu a suchému vetru, ani zďaleka nie je jemným osviežujúcim vánkom.

                Pred niekoľkými rokmi som sa ocitla v kolotoči práce, starostlivosti o dospievajúce deti a snahe byť dobrou manželkou a gazdinou. Písala som knihy, veľa cestovala, aby som ich propagovala, chodila na všetky zhromaždenia zboru, pomáhala som tým, ktorí to potrebovali, a usilovala sa, aby všetci okolo mňa boli spokojní a šťastní. Pri tom všetkom som však zanedbala to najdôležitejšie – osobný vzťah s Pánom. Nevzdialila som sa od neho, naopak – nevedela som si predstaviť jediný deň bez neho. Ani som sa neprestala modliť, veď v skutočnosti som sa horlivo prihovárala za mnohých ľudí. Ale nemodlila som sa za svoj vzťah s Bohom. Aj Slovo som pravidelne čítala a skúmala, pretože som to potrebovala pri písaní kníh a prednáškach. Nedávala som však Pánu Bohu čas, aby sa mi osobne prihováral. Robila som, čo bolo dobré, ale zanedbávala to najdôležitejšie. Bez toho, aby som si to uvedomila, z Márie sa stala Marta (Luk 10:38-42).

Stormie Omartian

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave