Milujem svoje mesto

Impact 2014 v Bratislave

To tu ešte nebolo. Práve takáto vetička mi zaznieva v mysli, keď si spomeniem na celomestskú evanjelizačnú kampaň Impact Bratislava 2014, ktorá tiež niesla lokálny názov „Milujem svoje mesto“. Do celej akcie sa v júni v nevídanej jednote oficiálne zapojilo 9 miestnych zborov z rôznych denominácií v rámci platformy Kresťania v meste, avšak tento počet nebol konečný, pretože medzi asi 700 dobrovoľníkmi boli ľudia aj z ďalších bratislavských zborov a spoločenstiev.

           Samotná vízia tejto akcie prišla zo zahraničia, cez Európske letničné spoločenstvo (PEF), ktoré už od roku 2000 organizuje v spolupráci s miestnymi zbormi a mládežníckymi tímami z celej Európy evanjelizačné ťaženia v hlavných mestách Európy, ako sú Helsinky, Berlín, Brusel, Oslo, Madrid, Štokholm, Budapešť, Luxemburg, Palermo. Tento rok, v dňoch 19. – 22. júna, k tomuto zoznamu pribudla aj Bratislava.


Nielen slovo, ale aj služba a praktická pomoc

           Evanjelizačná kampaň spočívala nielen v hlásaní evanjelia, ale aj v praktickej pomoci. Mnohí kresťania si v tieto dni obliekli tričká s motívom „Milujem svoje mesto“ a vyšli do ulíc k lavičkám, plotom či rôznym priestranstvám, ktoré potrebovali premaľovať, opraviť či upratať. Mohli ste ich vidieť, ako natierali lavičky na Vajanského nábreží, čistili niektoré časti Starého mesta, pomáhali revitalizovať staromestskú záhradu Prügerka, maľovali zábradlia v Ružinove, čistili okolie kultúrneho domu v Trnávke, pomáhali Detskému domovu Studienka, či rozdávali stravu ľuďom bez domova. Marek Krajčí, výkonný riaditeľ KvM bol za túto službu veľmi vďačný, uvedomuje si, že niečo takéto otvára dvere evanjeliu aj ľuďom, ktorí majú ku kresťanstvu zatiaľ ďaleko: „Mnohí sa pýtali, prečo to robíme? Niektorí, vďační za našu prácu sa dokonca hneď k nám pridali. Tým, čo sa pristavili, dobrovoľníci rozdávali program podujatí. Našu pomoc mestu a núdznym ľuďom v Bratislave ocenil aj pán primátor Ftáčnik, keď nám vo svojom príhovore na Koncerte pre Bratislavu verejne vyjadril uznanie.“

            Evanjelizácia by ani nebola evanjelizáciou, ak by nezaznelo veľmi jasné posolstvo o Božej láske. No formy, akými bolo podané, boli opäť rôzne. Snažili sme sa súčasne pokryť čo najväčšie územie nášho mesta, a tak si rôzne cirkvi a spoločenstvá vybrali miesta v Bratislave, na ktorých chceli okoloidúcim predstaviť Krista. Takto si akoby „adoptovali“ určitú ulicu, námestie či park, za ktoré sa modlili, a potom tam reálne slúžili. Po okrajoch tejto dvojstrany nájdete prehľad miest, na ktorých sa jednotlivé akcie konali. Úžasné! Spomínam si na slová, ktoré dal Pán Boh Jozuemu pred vstupom do zasľúbenej zeme: „Každé miesto, na ktoré stúpi vaša noha, som vám dal.“ Počas tohto víkendu sme to slovo naozaj napĺňali. Kresťania boli všade!


Partizánska lúka

            Cirkev Slovo života pripravila Family Day na Partizánskej lúke. Za tónov gospelovej hudby v podaní kapely Slova života si mohli prísť na svoje najmä deti, pre ktoré boli pripravené rôzne stanovištia s hrami a tie odvážnejšie si dali niečo namaľovať na tvár či ruku. Rodičia si zatiaľ mohli čítať skutočné príbehy zo živej knižnice.

           Staršie deti sa predstavili v divadielku, na ktorom sa dalo nielen schuti zasmiať, ale aj zamyslieť nad tým, ako žijeme a či náhodou nie sme „prilepení“ k hriechu.

           Pre tých športu chtivejších sme mali pripravené bežecké preteky okolo neďalekého jazera. Na stometrovej trati súťažili tí najmenší, len päťroční. Starší mali dlhšiu trať a dospelí najdlhšiu (2km). V  rôznych kategóriách sa do behu zapojilo okolo 50 bežcov, pričom prví traja z každej kategórie dostali vecné ceny.

           Výborný relax pre okoloidúcich svojimi masérskymi službami ponúkala Zuzka Štefečeková (dnes už Zuzana Rehák Štefečeková), strieborná olympijská medailistka v trape, ktorá je tiež znovuzrodenou kresťankou. Počas interview na pódiu o tom radostne vydala svedectvo. Pre tých, ktorí potrebovali modlitbu alebo radu, tu bol pripravený stan s názvom „God’s touch“. A ako inak… do celého programu zaznievalo pomedzi piesne hudobnej skupiny Slovo života aj jasné posolstvo o tom, čo všetko Ježiš urobil, robí a stále chce robiť v živote každého jedného z nás.


Kuchajda

Festival Milujem svoje mesto vyvrcholil v nedeľu 22. júna v areáli jazera Kuchajda, kde organizátori návštevníkom pripravili zaujímavý program s množstvom workshopov a atrakcií. Na pódiu sa striedali kapely a rečníci: Miro Tóth (KE), Martin Žák, hudobná formácia Eva a Daniel Bitto, W!DEL!FE, The Truth – hip hop, BCC Worship a divadlo Agapé predstavilo deťom kapitána Kotvičku. Na okolí ste mohli nájsť rôzne stánky ako napr.: salón krásy, salón zdravia, knižný pult, čitáreň, fotenie rodín pri veteránovi, tvorivé dielne pre deti, kurzy tanca, maľovanie na tvár či rozprávkovú cukráreň. Niekoľkohodinový program sledovalo asi 700 ľudí, škoda len, že nebolo teplejšie, pretože by ich bolo určite aj viac. „Koordinácia celej kampane medzi toľkými subjektmi vyžadovala veľa námahy, no výsledný efekt stál za to. Neviem, či budeme organizovať akcie v takomto rozsahu pravidelne, ale mám obrovskú radosť z toho, že sme zasiali veľa Božieho slova a mnohí neveriaci mohli stretnúť veriacich v necirkevnom prostredí – pri hrách, kultúre, rôznych aktivitách a praktickej pomoci,“ zhodnotil Impact 2014 Martin Hunčár za Slovo života Bratislava.

 

Nadšenie a vášeň vyjsť do ulíc boli akoby nanovo zapálené. Veríme, že je to začiatok niečoho nového, čo viditeľne prinesie Božiu prítomnosť do nášho mesta.“ Ján Lacho, biskup Apoštolskej cirkvi na Slovensku

Myslím, že sme spoločne naplnili kúsok Božieho sna…“ Richard Kráľovič, hlavný organizátor kampane

 

Janka Hrivnáková

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave