Tri pravdy, ako víťaziť

Často čelíme v živote „obrom“, ťažkostiam, ktoré sa zdajú nad naše sily. Akým výzvam čelíš ty? Nezaplatené účty či dlhy? Diagnóza od lekára, ktorá ťa zaskočila? Neposlušné deti? Nech už je to čokoľvek, je možné, aby sme zvíťazili. Ľahko sa o tom rozpráva teoreticky, ale v praxi to nie je vždy jednoduché. Možno sa aj zdajú byť tvoji obri nezdolateľní, nikdy ich však obrami nenazývaj. Dávid nikdy nenazval Goliáša obrom, pre neho to bol len neobrezaný Filištínec, ktorý nemal zmluvu s Bohom. Jeho bratia, izraelskí vojaci, kráľ Saul, ba dokonca aj sami Filištínci ho však za obra považovali.

Jentezen Franklin vo svojej knihe Ver, že to dokážeš (vychádza vo vydavateľstve Slovo života 12. 7. 2015) nám dáva za príklad menej známeho biblického hrdinu – Šamgara, roľníka, ktorý zachránil Izrael pred skazou tým, že sám pobil šesťsto Filištíncov voliarskym bodcom. „Po Ehúdovi sa stal sudcom Anátov syn Šamgar, ktorý voliarskym bodcom pobil šesťsto Filištíncov a tiež vyslobodil Izrael“ (Sud 3:31).

Šamgarov úspech podľa neho stojí na troch pravdách, ktoré potrebujeme pochopiť.

1.    Začal tam, kde práve bol.
2.    Použil to, čo mal.
3.    Urobil, čo mohol.

Šamgar začal tam, kde bol. Kde stál? No predsa na poli, na ktorom pestoval obilie. Ono sa stalo jeho bojiskom. Nebol v armáde, neštudoval na vojenskej akadémii, nemal vplyvné postavenie. Bol obyčajným roľníkom, ktorého pred nájazdmi Filištíncov nikto nechránil. Uvedomoval si, že ak sa má jeho budúcnosť zmeniť, bude sa musieť o to sám postarať. Aj ty začni tam, kde si, nespoliehaj na druhých. Možno máš začať práve na svojom pracovisku, kde sa máš odvážiť svedčiť o Bohu.

Šamgar použil to, čo mal. Nevlastnil ani tank M1, ani vrtuľník Čierny jastrab. Jeho zdroje boli obmedzené. Jediný nástroj, ktorý mal k dispozícii, bol voliarsky bodec. Šamgar ho však používal každý deň a vedel s ním zručne narábať. Popremýšľaj, čo máš k dispozícii ty. Aké máš možnosti, schopnosti, aké máš zdroje. Nepodceňuj to, vždy máš aspoň niečo.

Šamgar urobil, čo mohol. Urob, čo môžeš, a potom sa spoľahni na Pána. Netráp sa nad tým, čo urobiť nemôžeš, nech ťa škrie to, čo si urobiť mohol, a neurobil si. Máš čas na Bibliu denne len 15 minút? Tak využi tých 15 minút! Urob, čo môžeš. Nemáš čas niekoho navštíviť? Ale možno môžeš na 15 minút niekomu zavolať.

Zhrňme si to ešte raz. Je to jednoduché, a pritom veľmi mocné: Začni tam, kde si. Použi to, čo máš a urob to, čo môžeš.

 

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave