Čím skôr sa adaptuj!

Niektorí z nás si stále nezvykli na zmenu a netrpezlivo čakáme, kedy sa už život vráti do starých dobrých koľají. Kiež by už korona bola navždy porazená. Kým však ten stav nenastane, urobíme najlepšie, ak sa prispôsobíme a využijeme ponúkané príležitosti.

Žijeme v časoch zmien, dlhodobé plány sa dnes robia len veľmi ťažko, aj prognostici sa mýlia, nikto presne nevie, aký kurz naberie koronavírus. Zdá sa, že na Slovensku budeme snáď už onedlho “za vodou”, ale rôzne správy o tom, že vírus sa môže vrátiť na jeseň, že ho na väčšie vzdialenosti prenáša smog, dokonca aj to, že sa ním môžeme opätovne nakaziť, či byť dlhšie ako 14 dní pozitívni, prehlbujú obdobie neistoty. Každý čaká na vakcínu, ale uznávaná česká biologička Soňa Peková tvrdí, že vírus je umelo vytvorený a neustále mutuje, takže ani očkovanie neprinesie želaný výsledok.

Aj Ježišovi učeníci mali problém uvedomiť si, že prišla iná doba – boli zvyknutí sa Ježiša dotýkať, a zrazu ho nemohli ani vidieť ani počuť,  a to ešte nemali ani internet. Potom sa im nejaký čas zjavoval a keď si na tento druh komunikácie zvykli, bol vzatý na nebesia a znova im nič iné neostalo, ako s ním komunikovať zase po novom.

Najradšej by sme vždy všetko mali pod kontrolou, ale v praxi to tak nefunguje, a už tobôž nie teraz. Mária, sestra zomrelého Lazara, povedala Ježišovi: “Keby si tu bol býval, môj brat by nebol zomrel.” Žila v minulosti. Ľudia vravia: “Aké krásne to bolo, keď sme sa stretávali…”  Nostalgia nie je ani dar, ani ovocie ducha. Ani výčitky, čo všetko iní v minulosti zanedbali, vás a ani nás všetkých, nikam neposunú.

Jeden z najlepších príkladov, ako sa adaptovať na novú situáciu je biblický Jozef. Ľudia horekujú, aké ťažké je byť v karanténe, či už doma, v osade alebo v nejakom vyhradenom stredisku. Jozef to mal však oveľa ťažšie. Vlastní bratia ho predali za otroka a dostal sa do domu Potifara. On nebol v karanténe, ale trvalo odlúčený od svojho otca a celej rodiny. Nemal možnosť si zatelefonovať ani poslať esmsku, že žije. Na dôvažok bol zbavený svojich práv. Neskolaboval. Zhostil sa novej situácie, získal si dôveru svojho pána a krátko na to už spravoval celý jeho majetok. Adaptoval sa na výbornú. Keď ho krivo obvinila pani domáca, že ju chcel znásilniť, putoval do väzenia. Napriek zúfalým podmienkam sa však prispôsobil aj tam a jeho dar natoľko vynikol, že získal priazeň i tam. Áno, aj on mal svoje zápasy a iste mal toho plné zuby, najmä ak na neho zabudli na faraónovom dvore, potom ako správne vyložil sny pekárovi i čašníkovi. Jeho chvíľa však prišla, a stal sa po faraónovi najvplyvnejším mužom v krajine. A aj na to sa musel adaptovať a na prekvapenie – ani to mu nerobilo problém.

Ak celý čas len rebelujeme, alebo chceme vrátiť staré dobré časy, míňame to. Nič sme nepochopili. Len vďaka adaptácii môžeš nielen lepšie porozumieť ľuďom okolo seba, ale prísť s novými nápadmi, inováciami a využiť príležitosti, ktoré sa možno už nezopakujú. Ak vás to zaujíma viac, vypočujte si na túto tému moje vyučovanie z pred pár týždňov.

Čím skôr sa nám všetkým podarí aklimatizovať sa, zvyknúť si, že jednoducho teraz je to práve takto, o to ľahšie vzniknutou situáciou prejdeme. Nech nám v tom Pán Boh pomáha!


Autor: Martin Hunčár

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave