Si egocentrický?

Gedeon si myslel, že je najmenší, najslabší a najhorší. A ako sa to prejavilo? Snažil sa zachrániť seba a svoju rodinu: vymlátiť si trochu pšenice, upiecť chlieb a prežiť. Myslel na svoje mesto? Nie! Myslel na svoj národ? Nie! Myslel na Boží ľud? Nie! Myslel na seba. Všetko to bolo o ňom. Nesvätá trojica – ja, mne a moje. Inými slovami – Boh sa točí okolo mňa.

Ak sa na seba pozeráš Božími očami, zaujímajú ťa iní ľudia, budeš premýšľať, ako sa o nich postarať, ako im pomôcť. Biblia hovorí: Na to myslite, čo je hore. Čo má Boh na srdci? Aká je Božia agenda? Viete, že je v tom oveľa väčšia radosť? Nedávno som si vzal v práci voľno a pozval k sebe 11 detí, mali sme spolu skvelý čas. Naozaj ma to bavilo. Strieľali sme z luku, trénoval som ich v šachu, jedli sme spolu, niektoré deti neboli ani veriace, ale modlili sme sa pred jedlom a mohli pocítiť chuť neba. Jeden chlapec mi povedal, že on tomu nerozumie: ľudia si berú voľno, aby si odpočinuli a ty si si vzal voľno, aby si bol s nami. Mňa to však napĺňalo viac, ako keby som celý deň behal sám po lese. Knokautuj svoj egocentrizmus. Začni sa točiť okolo Boha. Povedz nie myšlienkam typu: čo môžeš, Bože, urobiť pre mňa, a začni sa zaoberať myšlienkami, čo môžem ja urobiť pre Boha. A viete, ako to dopadne? Ak ty začneš napĺňať Jeho potreby, On začne napĺňať tvoje potreby.

Aj z toho najobmedzenejšieho človeka, trpiaceho menejcennosťou, sa môže stať hrdina, ktorý vyslobodí svoje mesto a národ. Aj zo športovca, ktorý nemá žiadnu sebadôveru a “opúšťa sa”, môže vyrásť šampión.

Aj z tzv. lúzrov môžu povstať ľudia, ktorí požehnajú svet. Všetci obdivujú Einsteina, nemusíme si ho predstavovať, bez neho by sme tu dnes nesvietili a nenahrávali. Ale aký by bol svet bez Margarety Steiffovej, ktorá žila v druhej polovici 19. storočia? Keď mala jeden a pol roka, prekonala detskú mozgovú obrnu. Ochrnula jej dolná časť tela a čiastočne i pravá ruka, ostala na vozíku. Napriek tomu absolvovala školkú dochádzku a bola manuálne veľmi zručná. Naučila sa robiť ručné práce jednou rukou. Šila, háčkovala, vyšívala a vyučila sa za krajčírku. Najradšej šila pre deti. Kúpila si ručne poháňaný šijací stroj. Jej dielňa sa postupne premenila na malú továreň. Vyrobila plyšové zvieratko, malého sloníka, ktorý sa deťom páčil. Začala to robiť vo veľkom a v roku 1880 vznikla jej firma Steiff. Jej najznámejším výrobkom sa stal plyšový medvedík. Ktovie, či by bolo možné zrátať, koľko miliónov detí sa za tie desiatky rokov hralo, smialo a prežilo detstvo s plyšovým medvedíkom? My nepotrebujeme len Einsteinov, ale aj Steiffové.

Kde sú dnešní Gedeonovia? Možno ich niekoľko práve počúva toto vysielanie. Gedeon si myslel, že je malý, a predsa sa stal veľkým – veľkým v Božích očiach, ktorý zachránil Izrael a svoju generáciu. Kto zachráni túto generáciu? Nájde sa zopár Gedeonov, ktorí sa vymania zo svojej malosti? Verím, že áno. Možno práve ty si jedným z nich!


Autor: Martin Hunčár

img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave