Pôst

Na tejto stránke by sme vám chceli poskytnúť aspoň základné informácie k rôznym druhom pôstu.

Pôst je súkromná, osobná duchovná disciplína, ktorej cieľom nie je zhodiť xy kg, alebo zlepšiť si zdravotný stav, aj keď to sú jeho benefity, ale pre nás len vedľajšie.

Prečo sa postíme?

  1. Počas pôstu a modlitby zreteľnejšie vidíme v duchovnom svete. Dokážeme ľahšie uchopiť Božie odpovede.
  2. Počas pôstu a modlitby víťazíme v duchovnom zápase. Boh počul Daniela už v prvý deň, ale potreboval, aby v modlitbe a pôste VYTRVAL, až dokiaľ nebude porazené “knieža perzského kráľovstva (v. 13).

Pozri sa na to, aké druhy pôstov existujú a vyber si taký, ktorý je pre teba vhodný.

Existujú 3 druhy pôstov, ktoré sú zaznamenané v Biblii:

  • absolútny pôst
    • pôst od jedla a vody
    • je z nich najradikálnejší a mal by trvať iba krátku dobu, nikdy by nemal trvať dlhšie než 3 dni
    • pred vstúpením do takéhoto druhu pôstu je nutné poradiť sa s vaším lekárom a zostať pod jeho dozorom
    • nakoľko sa jedná o veľmi radikálny pôst, ktorý môže vážne ovplyvniť vaše zdravie, neodporúčame ho
    • Ester 4,16 – pôst na záchranu Izraelského ľudu pred vyvraždením
  • bežný pôst
    • pôst od akéhokoľvek jedla počas niekoľkých dní
    • počas pôstu pijeme dostatočné množstvo vody
    • v závislosti od dĺžky bežného pôstu je možné pre udržanie sa pri sile rozhodnúť piť aj vývar z mäsa, zeleniny, či zeleninové a ovocné džúsy
    • Matúš 4,2 – 40 dňový pôst Pána Ježiša na púšti
  • čiastočný pôst
    • dá sa mu rozumieť rôzne, väčšinou ide o vzdanie sa určitých druhov potravín a nápojov počas dlhšej doby
    • Daniel 10,2.3.5 – Danielov pôst

Rôzne materiály o pôste:

Ako sa postiť s ohľadom na dĺžku pôstu

Z Biblie je jasné, že rôzne skupiny ľudí mali pôst ako svoj životný štýl, pravidelne sa postili. (Viď. Marek 2,18) Pravdepodobne išlo o pôst, ktorý bol jednodňový a praktikovali ho 1-2 krát do týždňa.

Zvyčajne sa jedná o pôst úplne od jedla, len s príjmom tekutín – vody.

Tento druh pôstu je veľmi vhodný pre ľudí, ktorí sa ešte nikdy nepostili, alebo naopak pre ľudí, ktorí majú túžbu zaradiť pôst do svojho pravidelného života s Pánom a postiť sa pravidelne, napr. raz za týždeň.

Odporúčania:

  • Nakoľko ide o krátkodobý pôst, nie je potrebné zohľadňovať prísne pravidlá.
  • Pokiaľ má človek zdravotné problémy je potrebné sa poradiť so svojim lekárom.
  • Po jeho ukončení je vhodné jesť striedmo, aby nedošlo k nevoľnosti.
  • Ak si nemôžeš dovoliť nejesť úplne, je možné vylúčiť aj určité konkrétne potraviny, ktoré by pre teba boli obeťou keď sa ich vzdáš. Vtedy už nepôjde o úplný pôst, ale to je v poriadku, Boh vidí tvoju obeť.

Jedná sa o čiastočný pôst.

Najčastejšie citovaný príklad čiastočné pôstu je z knihy Daniel. Na začiatku odvlečenia Izraelského národa do Babylonu si kráľ Nabukadnesar vybral spomedzi Izrelitov zo šľachty mladíkov, na ktorých chcel mať špeciálny vplyv a dával im kráľovský pokrm a víno. Daniel a jeho traja priatelia odmietli jesť poškvrnené jedlo a víno a namiesto toho žiadali, aby mohli jesť iba zeleninu a piť vodu. Pozdejšie (10. kapitola) keď bol Daniel zarmútený ťažkou situáciou Izraela, začal s iným čiastočným pôstom, kedy počas 3 týždňov nejedol žiaden chutný pokrm, mäso a nepil víno. Na konci pôstu priniesol anjel odpoveď na jeho modlitby.

Daniel nám tu dáva príklad ako sa postiť, aj keď nám rôzne okolnosti nedovoľujú aby sme sa na určitý čas vzdali jedla úplne. Je to typ pôstu, kedy nestrácame silu avšak sa vzdávame vecí, ktoré máme radi a v takomto nastavení prichádzame pred Pána, aby sme sa k nemu viac priblížili, viac ho spoznávali, počúvali jeho hlas a nechali sa ním viesť.

Bežná dĺžka takéhoto pôstu je 21 dní, ale slobodne sa môžeme rozhodnúť pre akúkoľvek inú dĺžku pôstu, či už je to 7 dní, alebo 14…

Zdravotné riziká sú tu nízke, preto je to všeobecne najodporúčanejší typ pôstu.

Odporúčania:

  • Pokiaľ má človek zdravotné problémy je potrebné sa poradiť so svojim lekárom.
  • Po jeho ukončení najmä ak išlo o dlhodobý pôst je vhodné potraviny, ktoré sme nekonzumovali pridávať do svojho jedálnička postupne a v menších dávkach, aby si na ne telo opäť zvyklo a nereagovalo “šokom”.

Čoho sa vzdať?

V prvom rade treba myslieť na to, že je to každého osobné rozhodnutie, avšak aj v súlade s knihou Daniel uvádzame pár odporúčaní, čo nekonzumovať:

  • sladkosti
  • mäso
  • pečivo
  • alkohol

Čo sa odporúča konzumovať?

  • Ovocie
    • Čerstvé, mrazené, sušené, ovocná šťava. Snažte sa vyhnúť pridávaniu cukru a kompótom.
    • Jablká, pomaranče, mandarínky, banány, avokádo, čučoriedky, melón, grepy, hrozno, kivi, citróny, limetky, mango, nektárinky, papája, hrušky, ananás, slivky, sušené slivky, hrozienka, maliny, jahody…
    • Zo zdravotného pohľadu je vhodné uprednostňovať druhy, ktoré sa bežne pestujú u nás.
  • Zelenina
    • Čerstvá, mrazená, sušená, varená, zeleninová šťava. Snažte sa vyhnúť pridávaniu cukru, alebo nakladanej zelenine.
    • Cvikla, brokolica, kapusta, čínska kapusta, kel, karfiol, kukurica, uhorka, baklažán, listová zelenina, zelená fazuľka, cesnak, zázvor, šampiňóny, cibuľa – biela, červená, žltá, petržlen, mrkva, zeler, paprika, zemiaky, reďkovka, špenát, klíčky, zemiaky, sladké zemiaky – Batáty, paradajky, cukina
  • Celozrnné obilniny
    • Mnoho ľudí sem zahŕňa aj celozrné tortily.
    • Jačmeň, krúpy, hnedá ryža, pšeno, quinoa, ovos
  • Orechy a semená
    • Snažte sa vyhnúť sladeným a umelým konzervantom.
    • Mandle (nesolené), kešu, chia semiačka, semiačka tekvicové, sezamové, slnečnicové, ľanové, pekanové orechy, arašidy, pistácie, vlašské orechy.
  • Strukoviny a fazuľa
    • Fazuľa čierna, červená, biela, šošovica, hrach, …
  • Nápoje
    • Voda, zeleninová šťava, čerstvá ovocná šťava

K množstvu ďalších druhov potravín sme sa nevyjadrili – je to na zvážení každého človeka aj v závislosti na jeho zdravotnom stave. Pôst bez toho, aby ťa to niečo stálo nemá zmysel, ale zároveň nemá zmysel stanoviť si pôst, ktorý nie je v tvojich silách zvládnuť.

Jedná sa o úplný pôst – teda pôst výhradne na tekutinách.

Tento typ pôstu absolvoval aj Pán Ježiš, keď bol 40 dní a nocí na púšti a nič nejedol.

Za dlhodobý typ považujeme pôst, ktorý trvá viac ako 7 dní, maximálna dĺžka takéhoto typu pôstu by nemala byť dlhšia než 40 dní.

Odporúčania:

  • Zdravotné riziká sú tu vysoké, preto je veľmi dôležité, aby ste sa poradili najprv s pastorom, alebo so skúsenejším lídrom v cirkvi a tiež to konzultovali so svojim lekárom.
  • Ak beriete lieky, alebo ste mali v minulosti problémy s príjmom potravy, alebo máte zdravotné problémy, konzultácia s lekárom je absolútne nevyhnutná.
  • Ak ste sa nikdy nepostili, tak vám tento typ pôstu neodporúčame. Predsa len je lepšie začať postupne, menšími krokmi.
  • Je dobré, aby o vás niekto zodpovedný vedel a mohol vás usmerniť, prípadne požiadať, aby ste pôst ukončili v prípade, že nastanú komplikácie.

Ako sa postiť:

  • zamerať sa hlavne na pitie veľkého množstva vody a čerstvo odsťavených zeleninových štiav
  • zeleninové šťavy sa dajú nahradiť vývarom – či už zeleninovým, alebo aj vývarom z kostí
  • vyhnúť sa pitiu čisto ovocných štiav – hrozí poškodenie zdravia, nakoľko obsahujú príliš veľa cukru… Samozrejme menšie množstvo ovocných štiav zaradiť do pitného režimu je v poriadku, no nemôže to byť len kombinácia voda a ovocné šťavy.
  • zaradiť výživové doplnky – vitamíny, minerály (napr. sú vhodné výživové doplnky pre tehotné ženy) – o ich množstve je dôležité sa poradiť s lekárom, aby ste si v dostatočnej miere nahradili prísun nevyhnutných minerálov a vitamínov (inak hrozí vypadávanie vlasov a pod.)
  • v posledný deň pôstu je potrebné piť o niečo viac čerstvej ovocnej šťavy, aby sme začali pripravovať organizmus na ukončenie pôstu
  • pôst ukončiť postupne, niekoľko dní!!! – okamžité zaradenie bežnej stravy po dlhom pôste spôsobí kolaps organizmu!!!

Ako ukončiť pôst:

  • Dĺžka ukončenia závisí od dĺžky pôstu. Odporúča sa na 4-5 dní pôstu dať 1 ukončovací deň. Čiže ak ste mali 21 dňový pôst, odporúča sa ho ukončovať 4-5 dní v závislosti na reakcii organizmu.
  • Všetko čo začneme jesť treba jesť v malých dávkach.
  • Nezačínaj príliš pestro, radšej jednoducho. Priveľká pestrosť môže spôsobiť zažívacie problémy.
  • Jedlá svojmu telu POSTUPNE predstavuj a sleduj, ako na ne reaguje.
  • Počas celého ukončenia treba piť džús.

Tu je rozpis na 5 dní pre 21 dňový pôst na tekutinách, ale ak bol pôst dlhší, treba si to viac natiahnuť… pomalšie prechádzať z jednej fázy na druhú. Aspoň 4-5 dňovú ukončovačku treba na 21 dňový pôst, ale všetko závisí od reakcií tela a toho, aký prísny pôst ste mali.

1. deň
Vhodné je začínať len vývarmi (zeleninový vývar, kurací vývar, hubový vývar), teda čírymi polievkami a hlavne džúsom (môže byť aj smoothie).
Ak ste ale počas pôstu vývary pili, môžete si teraz dať veľmi malé množstvo hutnejšej polievky (nie príliš výrazne ochutenej korením) ako je tekvicová, paradajková, hubová polievka v ktorých je neochutený jogurt.
Je nutné sa vyhnúť konzervovaným polievkam, keďže obsahujú priveľa sodíka.
Ak ste počas pôstu pili ovocné šťavy, teraz môžete vyskúšať aj veľmi malé množstvo hrozna (cca 5 bobuliek).
Je dobré piť probiotiká.

2. deň
Pokračujte konzumáciou polievok a postupne môžete pridať vo veľmi malých množstvách surové mäkké ovocie plné vody ako melón, hrozno, mango, papája, jablko, banán, bobule, hruška, broskyňa… Neskôr avokádo. Radšej sa vyhnúť ananásu (je ťažšie stráviteľný) a kyslím citrusovým plodom. Ovocie by sa malo jesť počas celého ukončovania pôstu, postupne stupňovať jeho množstvo.
Čím skôr treba začať jesť jogurty, sú to probiotiká. Ale pozor, nemali by byť umelo sladené.
Počúvať svoje telo, nejesť skôr ako je človek hladný.

3. a 4. deň
Čo sa zeleniny týka, treba začať listovou zeleninou.
Akákoľvek listová zelenina, ako je hlávkový šalát, čakanka, fialová kapusta, rukolové listy, špenát, a postupne sa dostávať k „tvrdšej“ zelenine, ako je paprika, uhorka, zeler… Môžete si tak isto zľahka podusiť špargľu, cviklu, brokolicu, ružičkový kel, kapustu, sladký zemiak, čerstvý hrášok atď. Prípadne na pare podusiť zeleninu a posypať ju troškou morskej soli.
Je vhodné si robiť čerstvé šaláty z ovocia a zeleniny, ale nikdy na ne nepoužívajte kupované dresingy, pretože obsahujú priveľa sodíka, cukru a umelých prísad. Urobte si vlastné dresingy z olív, balzamikového oleja, jablkového octu, medu…
Uvarte si na mäkko fazuľku, urobte fazuľkový prívarok zmiešaný s jogurtom ochuteným s troškou medu alebo stévie.
Postupne môžete začať pridávať na mäkko varené vajíčka. Na tvrdo sú ťažšie.
Ovos zomeľte na prášok, namočte do jogurtu, na noc dajte do chladničky a dajte si ho na raňajky. Je veľmi bohatý a sýty, začnite malým množstvom a ako pri predchádzajúcich veciach postupne to zvyšujte.
Vajíčka potrebujú byť varené na mäkko, prípadne pošírované… postupne sa presuňte k natvrdo vareným vajíčkam, nakoľko tie sú o niečo ťažšie na trávenie.
Ku koncu ukončovacej fázy pôstu si môžete dopriať pokvapkanie niektorých jedál olejom.

5. deň
Postupne pridávajte normálne jedlá v malých množstvách, nie príliš pestro… máte čas… hlavne treba jesť malé množstvá a čakať na reakciu organizmu. Ak je všetko ok, môžete pokračovať a zväčšiť objem. Ak nie… treba spomaliť.

Jedlá, ktorým sa treba vyhnúť pri ukončovaní pôstu:

  • Kokosový olej, rybí olej… sú dobré ako doplnky pokým máš pôst na džúsoch. Ale aj tak sa vyhni jedlám, ktoré sú vyprážané na oleji. Bohaté jedlá s tukom, škrobom, spracovaným cukrom a soľou môžu spôsobiť nevoľnosti a bolesti hlavy po tom, čo skončíš pôst.
  • Avokádo a oriešky obsahujú veľa oleja, preto s nimi začni až o niečo neskôr.
  • Prvé tuhé jedlá len preletia tvojim tráviacim traktom. Môže to spôsobiť diskomfort, ale po pár hodinách by sa to malo upokojiť.

Tipy, ktoré ti môžu pomôcť pri ukončovaní:

  • Dopredu sa rozhodnite, akými jedlami budete pôst ukončovať, aby sa vám nestalo, že si spomeniete na pizzu a rovno ju objednáte.
  • Dajte si čas a poriadne jedlo požujte. Enzýmy, ktoré máte v slinách pomôžu tráviacemu systému a menej ho zaťažia, keďže sa ešte úplne neprebral.
  • Jedzte iba keď ste hladní a nie keď je “čas obeda”. Počúvajte svoje telo a majte na pamäti čo jete a čo to s vašim telom robí.
  • Pokračujte v pití čerstvých džúsov prinajmenšom 2x za deň až kým nezačnete jesť normálne.
  • Zamestnávajte sa, aby ste nemysleli príliš veľa na jedlo.
  • Keď už začnete jesť normálne, urobte si dobre a odskočte si s priateľmi do vašej obľúbenej reštaurácie. Oslávte s nimi váš malý úspech.
  • Nezabudnite pokračovať so zdravým stravovaním sa. Nech je to váš začiatok ku zdravému životnému štýlu.
  • Piť čaj s mliekom je ok.
  • Požívať počas ukončovania pôstu probiotiká v kapsuliach je dobrý nápad.
  • Piť mlieko a jesť chlieb je dovolené takmer od začiatku ukončovania pôstu, ale pozor, tiež len v malých množstvách… treba sa uistiť, že telo to akceptuje.
  • Čokoládu si dať až neskôr… neukončovať ňou pôst.
img

Podporte našu službu!

Finančná podpora smeruje na náklady s evanjelizáciami na Slovensku a stavbu cirkevnej budovy v Bratislave